Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Zraněný Kubica se chce do formule vrátit ještě letos

Řím – Polský pilot formule 1 Robert Kubica, který v neděli při havárii utrpěl těžká zranění, se chce ještě v letošní sezoně vrátit do mistrovství světa. Jezdec stáje Renault to uvedl v rozhovoru pro deník Gazzetta dello Sport. Kubica havaroval během závodu rallye, kam si odskočil ze závodů formule 1. Ztratil skoro šest litrů krve a hrozila mu amputace ruky. Lékařům se ji však při sedmihodinové operaci podařilo zachránit. Polského pilota však čekají ještě další operace zlomené nohy, ramena a lokte.

Dnes strávil polský pilot na operačním stole devět hodin, během kterých mu lékaři stabilizovali zlomené kosti v pravém rameni a pravé noze. Po zákroku se vrátil na jednotku intenzivní péče, kterou už mohl předtím opustit. V pondělí chtějí lékaři Kubicu operovat znovu, na řadu má přijít pravý loket. Jezdec bude mimo minimálně tři měsíce a podle lékařů mu může rehabilitace trvat i celý rok.

Polský pilot ale prognózám příliš nevěří. "V roce 2003 mi taky po nehodě říkali, že nebudu rok závodit. A pak dodali, že jde minimálně o tři měsíce. Teď to bude těžší a budu také muset být opatrnější," prohlásil osmý muž minulé sezony formule 1. "Chci se vrátit co nejdřív a udělám pro to všechno, co bude v mých silách," přidal. 

Kubica je také přesvědčen, že díky nehodě z něj bude lepší pilot. "Chci se vrátit silnější než dřív. Po takových nehodách se změníte. Stalo se mi to už v roce 2007 po havárii v Kanadě. Nemohl jsem závodit, ale když jsem se vrátil, byl jsem lepší," řekl Kubica. "Řízení není jen o plynu a volantu. Je to něco víc... Od roku 2007 jsem psychicky i fyzicky odolnější. A až se teď uzdravím, bude to stejné," připomněl nehodu z Velké ceny Kanady, při které zdemoloval celý monopost, ale vyvázl bez vážnějšího zranění.   

Pilot stáje Renault se prý zatím nerozhodl, jestli skončí s rallye. "Nevím. Tohle budu řešit až časem," prohlásil. "Rallye pro mě není jen vášeň. Je to také tvrdý trénink na formuli. Ve formuli jezdím líp, protože loni jsem jezdil hodně rallye. V sezoně s dvaceti závody je to důležité a pomohlo mi to zlepšit se v některých věcech," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články