Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Zlatá přilba bude bez Milíka. Poslední český vítěz má zlomenou ruku

Před sedmi lety byl zatím posledním českým plochodrážníkem, který na Zlaté přilbě dokázal zvítězit. Letos svůj triumf Václav Milík určitě nezopakuje: kvůli zlomené ruce zůstane jen mezi diváky. Šestasedmdesátý ročník slavného závodu ovšem přivítá jiné hvězdy. Šestého října se v Pardubicích představí trojnásobný vítěz Jason Doyle či jeho následovníci Patryk Dudek s Danielem Bewleym.

Václav Milík
zdroj: Reuters autor: TT News Agency
Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Václav Milík musí vynechat Zlatou přilbu

"Hodí se nám to, že v pátek pořádáme závod Grand Prix Challenge, protože nejméně polovina jezdců z pátečního startovního pole projevila zájem o start v nedělní Zlaté přilbě. I proto se nám vyrýsovala velmi silná startovní listina. Nabízí jezdce, kteří mají svoji kvalitu a řada z nich okusila Grand Prix. Ve startovní listině může ještě dojít k některým změnám, ale spíš směrem ke kvalitě," řekl ředitel závodu Evžen Erban.

V předběžné startovní listině figurují vedle Doylea také další dva Australané Max Fricke a Brady Kurtz, Rus Arťom Laguta, který jako jediný (v roce 2021) přetrhl v seriálu MS nadvládu Poláka Bartosze Zmarzlika trvající již od roku 2019, vítěz dvou závodů letošní Grand Prix Slovák Martin Vaculík, Lotyš Andžejs Lebeděvs, zkušený Švéd Antonio Lindbäck, Němec Kai Huckenbeck nebo tradičně silní Dánové. "Zatím máme zapsané Rasmuse Jensena, Madse Hansena a Anderse Thomsena. Kdybychom vzali všechny Dány, co projevili zájem, tak by jich jelo asi devět," uvedl Erban.

Jisté je, že Milík tentokrát zůstane jen v roli diváka. "Je mi to samozřejmě líto, ale v Polsku jsem měl pád, při němž jsem si zlomil ruku. Po operaci to vypadalo dobře, chtěl jsem se připravit a těšil jsem se, že v Pardubicích pojedu, ale měl jsem z toho pádu ještě vnitřní zranění – prasklou slezinu. Dávám se do kupy po operaci, za nějaké dva tři týdny se začnu připravovat na další sezonu. Jsem hlavně rád, že to dopadlo, jak to dopadlo, že vůbec žiju a budu se moct nadále věnovat ploché dráze," prohlásil Milík.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zmarzlik je popáté šampionem mezi plochodrážníky

Hlavním českým esem tak bude úřadující mistr republiky Jan Kvěch, jenž se pro letošek prodral mezi stabilní účastníky seriálu Grand Prix. V roce 2020 byl triumfu blízko, když ho porazil pouze hvězdný Doyle.

"Bude určitě těžké nahradit Vencu jako někoho, kdo jde na start jako jeden z dřívějších vítězů. Bylo by hezké ho vyrovnat. Bude to pro mě asi nejdůležitější závodní víkend celé sezony. V Grand Prix se sice spíše trápím, ale nasbíral jsem hrozně moc cenných zkušeností a moc bych se chtěl do toho seriálu vrátit. Druhý na Zlaté přilbě už jsem v minulosti byl, rád bych se ještě o jeden stupínek posunul. Je to takový sen ten závod vyhrát," uvedl Kvěch.

Zlatá přilba bude opět vrcholem prodlouženého plochodrážního víkendu, jehož program načne v pátek závod Grand Prix Challenge o místo v seriálu mistrovství světa na příští sezonu. V sobotu přijdou na řadu závod světového šampionátu ve flat tracku a jubilejní 50. ročník Zlaté stuhy juniorů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články