Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Závod v Česku? Jako tu mít finále MS ve fotbale. Jsme národ rallye, říká Šťovíček

Český motosport se chystá na velkou slávu. Seriál MS poprvé zavítá na české území. Stane se tak 26. října během slavnostního startu Středoevropské rallye na Hradčanském náměstí. Jak probíhají finální přípravy? A s jakou vstoupí do závodu Fin Kalle Rovanperä, který se v Česku může stát mistrem světa? Přímé přenosy ze Středoevropské rallye sledujte příští týden na ČT sport a ČT sport Plus.

Oficiální prezentace Středoevropské rallye v Mnichově
zdroj: Profimedia

Umístit alespoň část závodu nejvyšší kategorie MS na české území, to se dosud v celé historii šampionátu nikomu nepodařilo. Až nyní. Organizátorský tým pod vedením prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka se podílel na vzniku tzv. Středoevropské rallye, která v rámci jednoho závodu postupně navštíví Česko, Rakousko a Německo.

Slavnostní start a úvodní rychlostní zkoušky připadnou právě na tuzemskou část rallye. Závodníci absolvují slavnostní start na pražském Hradčanském náměstí, načež se přesunou na závodiště ve Velké Chuchli, kde se pojede první ostrá "erzeta". Následovat budou další zkoušky, pro které se našla místa na jihozápadě Čech v okolí Klatov.

Středoevropská rallye tak zaplní český sportovní prostor, a to již příští čtvrtek 26. října (a v pátek 27. října). Šťovíček se svým týmem na uskutečnění projektu pracovali několik let. "Je to vrchol sportovní diplomacie, o kterou jsme se snažili padesát či šedesát let," připomíná dokonce v rozhovoru pro ČT, že snahy o podobný projekt se datují ještě podstatně hlouběji.

Důležitost akce podle něj nelze podcenit. "Lidé si možná neuvědomují, co to znamená. Přirovnal bych to k tomu, kdyby se tu hrálo finále mistrovství světa ve fotbale. Opravdu špičková záležitost. Přijedou sem jezdci, které bychom mohli přirovnat k Ronaldovi či Mbappému a dalším hvězdám," nešetří Šťovíček devět dní před začátkem velkými slovy.

Samotný slavnostní start proběhne na Hradčanském náměstí. Očekávat se dá spousta záběrů na Pražský hrad, k čemuž Šťovíčka inspirovalo zhlédnutí slavné Rallye Monte Carlo. "Když jsem viděl, že tam startují před krásně osvětleným casinem, říkal jsem si, že je to hezké. Před Pražským hradem to ale bude ještě něco jiného a nádherného," věří.

"Očekáváme obrovský nápor fanoušků. Jsme národ rallye. Máme řadu fanoušků, kteří přijedou z celé republiky, navíc tu bude řada návštěvníků i z Polska, severských zemí či Belgie," nastiňuje Šťovíček, co čeká Prahu a další města či obce v nadcházejícím týdnu. Rallye postupně navštíví i Klatovy, Vlachovo Březí, Zvotoky a Šumavské Hoštice.

Na nedostatek zájmu si tak organizátoři nemusí stěžovat. "Už teď máme prodáno podstatně více vstupů, než kolik se prodávalo na Německé rallye, která byla určitým předchůdcem," dodává dokonce Šťovíček, který se v českém sportovním prostředí uvedl především jako expert na sportovní právo. Zastupoval například Martinu Sáblíkovou ve sporu týkajícím se startu na OH v Riu.

Jan Šťovíček:

Jan Šťovíček je prezidentem Autoklubu ČR od roku 2016. Vedle zřejmých sportovně-diplomatických úspěchů, jako je například spolupořádání Středoevropské rallye, má ale organizace pod jeho vedením také problémy. Podle informací serveru Investigace.cz vykázal Autoklub za minulý rok finanční ztrátu převyšující 137 milionů korun. Bývalí Šťovíčkovi spolupracovníci kritizují i některé další aspekty hospodaření spolku.

Pečlivě a s pokorou

Na startu se kromě světových hvězd objeví také jedenáct domácích posádek. Vedle současné české jedničky Erika Caise půjde také o Jana Skálu, který se představí po boku navigátora Jiřího Skořepy. "Moc startů za sebou nemám, ale tahle historicky první rallye v Česku... Když jsem o tom před rokem slyšel, tak jsem si řekl, že tam nemůžu chybět," přiznává Skála.

V takové konkurenci to bude jeho velká premiéra – a navíc před domácím publikem. "Přistupuji k tomu s maximální pokorou. Snažíme se nic nepodcenit," říká český pilot, který zdůrazňuje kromě fyzické i mentální a finanční přípravu. "Závody si platím sám z vlastního podnikání," vysvětluje Skála, který se na sociálních sítích snaží svět rallye přiblížit i laikům.

Věří, že podobným způsobem zafunguje i speciální zkouška na závodišti ve Velké Chuchli, na nějž organizátoři umístili (dočasný) asfaltový povrch. "Umožní ten sport přiblížit i lidem, kteří o něm nemají znalost a představu. Bereme to jako vstupní bránu pro nové fanoušky, aby si zkusili, co to obnáší," popisuje jeden z jedenácti domácích pilotů na startu.

Po tzv. speciálce pak ještě ve čtvrtek večer na závodníky čeká i Čínovský okruh v okolí Klatov. "Ještě jsem ho nikdy nejel," přiznává Skála, který závodí v prostředí malého soukromého týmu. "Čítá deset až patnáct lidí. V těch továrních to ale může být až 150 lidí jen během samotného závodu," usmívá se při myšlence na "nepoměr" v současném rallyesportu.

Kalle Rovanperä
zdroj: Reuters autor: Thomas Mukoya

Rovanperä: Trať bude pro všechny výzvou

Elitní piloti už na českém území trénovali. Nedaleko Strakonic na krátkém úseku testovali své speciály i kvalitu povrchu vedoucí muž seriálu Kalle Rovanperä i jeho dva nejbližší soupeři Elfyn Evans a Thierry Neuville. Tříkilometrový úsek mezi obcemi Mečichov a Čečelovice si vyzkoušel také osminásobný mistr světa Sébastien Ogier.

Rovanperä, který je synem někdejšího slavného pilota Harryho, věří, že mu podmínky budou svědčit. "Sedí to tady mému stylu jízdy, navíc to bude pro všechny nové a stejné, takže to je velká výzva," uvedl finský pilot, který obhájí titul, pokud si před závěrečnou Japonskou rallye udrží stávající náskok jednatřiceti bodů v čele pořadí seriálu. 

Po české části rallye se závod přesune k našim jižním sousedům. V sobotu bude soutěž pokračovat v Rakousku, v neděli pak vyvrcholí v Německu. Centrum soutěže bude v Pasově. Jak se Kallemu Rovanperövi bude dařit a zda se prosadí i někdo z jedenácti českých pilotů, sledujte od čtvrtka 26. října v přímých přenosech na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články