Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Začíná Barum rallye. Kopecký si může zajistit titul MMČR

Zlín - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký má velkou šanci zajistit si již o tomto víkendu titul mezinárodního mistra České republiky v automobilových soutěžích. Stačí mu k tomu získat na Barum rallye dva body za předpokladu, že jeho jediný domácí sok Roman Kresta ve Zlíně vyhraje. Teoreticky se ze svého druhého českého titulu ale může radovat i bez bodového zisku. Úvodní rychlostní zkouška startuje ve 21:15, pojede se tradičně přímo v centru města.

Jan Kopecký
zdroj: ISIFA/LN

"Dva body je málo, ale v soutěži se může stát cokoliv. Ve Zlíně budou i další piloti, kteří se budou snažit vyhrát absolutně, stejně jako my s Pavlem (spolujezdcem Dreslerem). Ideální by bylo, abych je utrhnul hned v první etapě," řekl Kopecký, jenž potřebuje v redukovaném pořadí MMČR skončit v sobotu nejhůře pátý.

Barum rallye je stejně jako v předešlých letech součástí seriálů Intercontinental rallye challenge a mistrovství Evropy, zahraniční jezdci tak nemusejí být do českého šampionátu přihlášeni. Právě lídři obou seriálů Juho Hänninen z Finska (ME) a Nor Andreas Mikkelsen (IRC) jsou vedle Kopeckého považováni ve Zlíně za hlavní favority. Kopecký v letošním roce v domácím šampionátu ještě neprohrál, na kontě má pět vítězství.

Na předcházející Bohemia rallye se body nerozdělovaly, neboť soutěž byla po tragické nehodě Martina Semeráda krátce po startu ukončena. "Bezpečnost diváků i jezdců nám dělá starosti, to je pravda. Věřím, že dojedeme závod tak, že se budeme moct sejít a říct, že je vše v pořádku," uvedl ředitel soutěže Miloslav Regner. Diváky se pořadatelé snaží "ukáznit a dostat do bezpečných prostor", v případě ochrany jezdců je to složitější. "Samozřejmě se například snažíme zpomalovat trať, ale moc to nejde. Když například dáme na rovinky retardéry, tak se to jezdcům nelíbí," podotkl ředitel rallye.

Průběžné pořadí

MMČR:
1. Kopecký (Škoda Fabia S2000) 250
2. Kresta (Škoda Fabia S2000) 152
3. Pech (Mini John Cooper Works S2000) 97
4. Tarabus (Škoda Fabia S2000) 94
5. Valoušek (Peugeot 207 S2000) 74
6. Semerád (Mitsubishi Lancer EVO IX) 66

IRC:
1. Mikkelsen (Nor./Škoda Fabia S2000) 132
2. Kopecký 83
3. Hänninen (Fin./Škoda Fabia S2000) 68

ME:
1. Hänninen 181
2. Solowow (Pol./Peugeot 207 S2000) 47
3. Basso (It./Ford Fiesta S2000) 39

Na Barumce by se mělo představit 110 posádek z 23 zemí, mezi přihlášenými jsou i tři mistři světa. Hänninen ovládl loni hodnocení kategorie SWRC, Japonec Toši Arai byl dvakrát nejlepší mezi produkčními vozy, mezi kterými v roce 2008 triumfoval i Andreas Aigner z Rakouska.

Pořadatelé zlínské soutěže připravili pro posádky trať s 15 rychlostními zkouškami. V sobotu i v neděli bude Česká televize vysílat přímé přenosy ze čtyř měřených testů. Vítěz bude znám v neděli kolem 14. hodiny.

Bezpečnost na prvním místě

Slavnostní start rallye probíhá od 17:00. Světový unikát, rychlostní zkouška v centru města, začne ve 21:15, ti nejlepší se dostanou na start okolo 22:30.

Vše je podřízeno bezpečnosti, smrt závodníka na nedávné rallye Bohemia je varováním. Trať městské zkoušky proto bude lemovat 7,5 kilometru bezpečnostní pásky, tisíce svodidel a bariér z pneumatik. "165 pořadatelů udělalo na trati všechno pro to, aby to bylo bezpečné. Máme tam svodidla, ploty, únikové zóny," ujistil vedoucí městské erzety Petr Juřík. "Na okruhu máme tři stanoviště rychlé záchranné služby. Do minuty by byli na místě. Pokud by to bylo něco většího, tak se povolává rychlá záchranná služba a rallye by byla přerušena," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články