Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Za deště si pro vítězství v kvalifikaci dojel Hamilton před Vettelem

Sepang (Malajsie) - Lewis Hamilton s mercedesem vyhrál deštivou kvalifikaci na Velkou cenu formule 1 v Malajsii. Vedle něho bude v neděli na startu stát v první řadě čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Red Bullu, další pozice obsadili vítěz úvodního závodu v Austrálii Nico Rosberg a Fernando Alonso.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Chong Voon Chung

Hamilton byl v kvalifikaci nejrychlejší i před dvěma týdny v Melbourne. Z první pozice odstartuje už potřiatřicáté v kariéře, čímž vyrovnal britský rekord Jima Clarka z 60. let. Vettela, jenž úvodní závod kvůli technickým problémům nedokončil a i dnes musel v první fázi kvalifikace do boxů kvůli nefunkčnímu systému sběru energie, předčil o 55 tisícin sekundy.

Dominanci Mercedesu potvrdil třetím místem Rosberg. Ve druhé řadě ho doplní Alonso s ferrari, přestože měl v kvalifikaci kolizi s ruským mladíkem Daniilem Kvjatem z Toro Rosso a mechanici mu museli narychlo opravit předek monopostu.

Start se zpozdil o 50 minut kvůli průtrži, která zanechala na trati rozsáhlé kaluže vody. Hustě pak pršelo i v průběhu kvalifikace. "Bylo to velice, velice zrádné, zvlášť na konci. V posledním kole bylo takřka nemožné něco vidět," zhodnotil podmínky na trati Hamilton. "Vůbec jsem neviděl, kudy vede trať, kde jsou zatáčky, kdy mám brzdit, poslední rychlé kolo jsme musel zabalit, takže to bylo velice těsné," dodal.

Vettela výsledek kvalifikace potěšil. "To si ze mě děláš srandu?" vtipkoval pak v boxech s Hamiltonem, když zjistil, o kolik prohrál. V dobrém rozmaru pak soka pošťuchoval i při oficiálním vážení. "Už se těším, až zjistím, jak na tom jsem já i tým. Neodjel jsem žádný závod od loňské Brazílie," připomněl Vettel.

Kvalifikace na Velkou cenu Malajsie v Sepangu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:59,431, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:59,486, 3. Rosberg (Něm./Mercedes) 2:00,050, 4. Alonso (Šp./Ferrari) 2:00,175, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) 2:00,541, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) 2:01,218, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) 2:01,712, 8. Magnussen (Dán./McLaren) 2:02,213, 9. Vergne (Fr./Toro Rosso) 2:03,078, 10. Button (Brit./McLaren) 2:04,053.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články