Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vrátný si v rámci přípravy na Dakar vyzkouší Rallye Hedvábné stezky

Praha - Hlavní test před lednovou Rallye Dakar čeká v příštích dnech Tomáše Vrátného, který se s kamionem Tatra představí na Rallye Hedvábné stezky. Soutěž bude v pátek slavnostně zahájena na Rudém náměstí v Moskvě. Čtyřnásobný účastník Dakaru věří, že úspěšně zvládne nástrahy náročné trati vedoucí Ruskem, Kazachstánem a Čínou. Cílovým městem je Peking.

Tomáš Vrátný
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

"Je to velký test, ale už to není trénink na Dakar jako dříve. Dnes je Silk way sama o sobě Dakarem, protože má deset tisíc kilometrů, což je strašně moc. Má o etapu více než Dakar a od organizátorů je cítit ambice udělat z toho těžší soutěž než Dakar. Nazývat to tréninkem by tak asi bylo špatně," řekl Vrátný.

Na upravenou trasu se hodně těší, v minulosti rallye končila v Kazachstánu. "Jsme všichni zvědaví, jak to bude vypadat a co nás tam čeká. Bude to těžký závod a velké dobrodružství, na které se všichni těšíme," uvedl Vrátný, jehož navigátorem bude tradičně Slovák Jaroslav Miškolci. Třetím členem posádky je mechanik Jaromír Martinec.

"Nemůžeme závod podcenit. Nebyli jsme zvyklí se v létě připravovat na závod, ale museli jsme to zvládnout a myslím, že se nám to podařilo. Je to i logisticky složité, protože dostat poté auta zpět z Pekingu je náročné a my pak musíme auta perfektně připravit na Dakar," řekl Vrátný, který byl letos na Dakaru celkově šestnáctý.

Vedle přípravy na start v Asii, kde se z Čechů představí ještě Miroslav Zapletal s hummerem, se tým chystá i na hlavní závod - příští ročník Dakaru. Momentálně je jisté, že do Jižní Ameriky vyrazí v týmových barvách společně s Vrátným i handicapovaný andorrský závodník Albert Llovera. Vrátný jedná i o další spolupráci s Kazachem Arturem Ardavičusem.

"Rozhodne se po Silk way rallye. Jak to přesně bude na Dakaru vypadat, bude jasné v srpnu nebo v září," dodal Vrátný, který letos na slavné soutěži spolupracoval i s Martinem Prokopem, jenž startoval s osobním vozem. Až do loňska pravidelný účastník rallyového mistrovství světa se však rozhodl jít vlastní cestou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články