Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vettel si suverénně vyjel v Melbourne pole position

Melbourne – Mistr světa Němec Sebastien Vettel vyhrál suverénně kvalifikaci na úvodní závod sezony formule 1 v Melbourne. Šestnáctou pole position v kariéře si jezdec stáje Red Bull zajistil s velkým náskokem téměř osmi desetin sekundy před Britem Lewisem Hamiltonem z McLarenu. Ze druhé řady odstartují do nedělní Velké ceny Austrálie jejich týmoví kolegové domácí Mark Webber (Red Bull) a britský pilot Jenson Buton (McLaren), který obhajuje prvenství v závodě. Nedělní Grand Prix odstartuje v 8:00 SELČ. Před jejím začátkem uctí jezdci a členové týmů minutou ticha oběti letošních přírodních katastrof v Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu. Na závodních monopostech navíc piloti povezou nálepky na jejich počest.

"Je to dobrá pozice a mám z ní radost, ale musíme zůstat nohama na zemi. Ten odstup se může zdát velký, ale sezona je dlouhá a stát se může cokoli," komentoval Vettel svou převahu nad zbytkem startovního pole. Ví, o čem mluví, neboť před rokem v Melbourne také startoval z pole position a pak dlouho vedl, ale kvůli technické závadě nedojel. "Když se podíváte na Sebastianovu rychlost, tak jsou podle mě v kvalifikaci jiná liga. Jestli to tak bude i v závodě, to nevím," řekl Button, jenž usiluje o třetí vítězství v australské Grand Prix za sebou.

McLaren během zimního testování nevypadal příliš silně, ale v Melbourne se představil ve výborném světle. "Tým odvedl fantastickou práci a jsme zpátky. Pořád zbývá hodně práce, ale máme skvělý základ," radoval se Hamilton.

Mistr světa z roku 2008 v samém závěru připravil o místo v první řadě Webbera, kterého rozladil velký odstup od týmového kolegy Vettela. "Z třetího místa nejsem zrovna u vytržení. Nebyl jsem s to bojovat o pole position, musíme si to vyjasnit," řekl Australan.

Páté místo v kvalifikaci obsadil už se ztrátou bezmála půldruhé sekundy dvojnásobný šampion Španěl Fernando Alonso s ferrari. Vedle něj se postaví Rus Vitalij Petrov z Lotusu Renaultu, který si šestým místem vyjel nejlepší startovní pozici v kariéře.

Zklamáním skončila kvalifikace pro německého veterána Michaela Schumachera, který byl po loňském nepříliš vydařeném návratu před novým ročníkem optimistou. Sedminásobnému mistrovi světa unikl o 89 tisícin sekundy postup do závěrečné části kvalifikaci a závod začne na jedenácté příčce. "Po tom, jak jsme si vedli v testech, jsme určitě čekali lepší výsledek. Takže je to zklamání," uvedl dvaačtyřicetiletý Schumacher.

Jezdec stáje McLaren Jenson Button
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články