Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Vettel poprvé letos triumfoval, druhý dojel Räikkönen

Manáma - Velkou cenu Bahrajnu formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Němec Sebastian Vettel z týmu Red Bull. I čtvrtý závod sezony měl jiného vítěze, což se naposledy stalo v roce 2003. Za Vettelem, jenž ovládl už sobotní kvalifikaci, dnes dojeli oba piloti Lotusu. Druhý skončil exmistr světa Fin Kimi Räikkönen, jenž dosáhl nejlepšího výsledku po návratu do seriálu F1. Francouz Romain Grosjean zaznamenal třetím místem životní úspěch.

Sebastian Vettel
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

"Mám opravdu velkou radost. Na začátku víkendu jsme to nečekali. Po minulém závodě jsme nebyli s vozem spokojení, a tak se trávilo v garáži mnoho hodin, abychom to napravili. Tým odvedl na autě skvělou práci. Poprvé v sezoně se sešlo všechno tak, jak mělo," radoval se Vettel. Závod se příliš nevydařil stáji McLaren. Dosud vždy třetí Lewis Hamilton dojel až osmý a připsal si nejhorší výsledek po 17 závodech, které dokončil. Přišel tak o průběžné vedení, které přenechal Vettelovi.

Hamiltonův stájový kolega Jenson Button bojoval o šesté místo, ale kvůli defektu a problémům s motorem musel kolo před koncem odstoupit. Díky tomu si druhý bod v sezoně připsal sedminásobný šampion Michael Schumacher, jenž po problémech v kvalifikaci a výměně převodovky startoval až z 22. pozice, nakonec se ale probojoval na desátou příčku. Premiérový bodový zisk v sezoně zaznamenal devátý Felipe Massa na ferrari.

Oba lotusy předvedly skvělý start, především Grosjean se ze 7. místa po kvalifikaci posunul na čtvrtou příčku a v 8. kole už byl po předjížděcím manévru na Hamiltona druhý. To už měl v čele výrazný náskok Vettel, který zajížděl nejrychlejší kola. Výrazně do závodu promluvilo 10. kolo, ve kterém se začalo zajíždět do boxů. Hamilton se kvůli problémům s výměnou zadní levé pneumatiky u mechaniků zdržel a propadl se. Navíc při výjezdu se dostal do souboje s Rosbergem, který ho vytlačil z trati, ale vše se nakonec obešlo bez incidentu. Hamilton však výrazně ztratil.

Zvolená taktika nejlépe vycházela Räikkönenovi, který se z 11. místa po kvalifikaci postupně propracoval na druhé místo a před třetí zastávkou v boxech se dokonce snažil předjet vedoucího Vettela. Němec však souboj ustál, navíc mu pomohli i mechanici Red Bullu, kteří zastávku v boxech zvládli rychleji než u Lotusu a udrželi Vettela v čele. "Měl jsem tam šanci se dostat do čela a jsem naštvaný, že jsem ji nevyužil," řekl Räikkönen. "Sice to nevyšlo na výhru, ale jsme oba na stupních vítězů, což je také úspěch. Tým si to za svou práci opravdu zaslouží," dodal mistr světa z roku 2007.

Räikkönen se sice ještě snažil zaútočit, ale na svůj první triumf od srpna 2009 už nedosáhl. I tak si připsal nejlepší výsledek od návratu k formuli po dvouletém působení v rallye. "Byl to extrémně těžký závod. Měli jsme dobrý start, což byla naše velká výhoda. Poté jsme museli taktizovat s pneumatikami. Kimi byl hodně rychlý a ztížil nám to. V závěru měl ale stejné problémy s pneumatikami jako my, proto jsem vedení uhájil," řekl Vettel.

Překvapilo, že právě Lotus byl pro něj největším konkurentem v boji o vítězství. "Lotus byl velmi silný, silnější, než všichni čekali. Ukazuje se, jak je to zajímavá sezona. Vozy jsou hodně vyrovnané. Všichni jsme si mysleli, že McLaren má jednoznačně nejlépe připravené auto, ale ukázalo se, že to není úplně pravda," dodal vítěz posledních dvou sezon, který si připsal 22. triumf v kariéře.

Svůj nejlepší výsledek vyrovnal Brit Paul di Resta, který pro Force India vyjel díky strategii dvou zastávek v boxech šesté místo. To předtím dokázal jen v minulé sezoně v Singapuru. Velká cena Bahrajnu se jela po roční odmlce. Loni byla zrušena kvůli politickým nepokojům a ohrožena byla i letos, neboť v zemi stále panuje neklid. Navzdory protivládním demonstracím však Mezinárodní automobilová federace dala konání Grand Prix zelenou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články