Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

V Barceloně překvapivě vyhrál Maldonado

Barcelona - Senzačním vítězem Velké ceny Španělska formule 1 se stal Venezuelan Pastor Maldonado, který vybojoval pro stáj Williams první triumf od roku 2004. Maldonado, jenž překvapil už sobotním prvenstvím v kvalifikaci, dnes na okruhu v Barceloně vyhrál před domácím Fernandem Alonsem z Ferrari a dalším exmistrem světa Finem Kimim Räikkönenem z Lotusu.

Fernando Alonso
zdroj: ČTK/AP autor: Andres Kudacki

I pátý letošní závod měl jiného vítěze, tak různorodý úvod sezony zažila F1 naposledy před 29 lety. Každý z nich byl navíc z jiného týmu. Stáj Williams čekala na triumf téměř osm let, naposledy ho slavila v říjnu 2004 v Brazílii díky jinému jihoamerickému pilotovi Juanu Pablu Montoyovi. Maldonado si dojel pro historické vítězství jako první Venezuelan v historii ve své 24. Velké ceně. Dosud bylo jeho nejlepším výsledkem osmé místo z letošního závodu v Šanghaji. Sedmadvacetiletý pilot, kterému pomohla do formule 1 i podpora venezuelského socialistického prezidenta Huga Cháveze, dal svým triumfem dodatečný dárek šéfovi stáje Franku Williamsovi k nedávným 70. narozeninám.

Cestu k prvenství mu usnadnila i diskvalifikace Brita Lewise Hamiltona po sobotní kvalifikaci, kterou bývalý mistr světa vyhrál. Jezdci McLarenu totiž nezůstalo ve voze dost paliva, aby se po absolvování posledního kola vrátil do depa, čímž porušil pravidla. Místo něj se na pole position posunul Maldonado. Hamilton musel startovat z posledního místa, z kterého dokázal vybojovat čtyři body za osmé místo. Maldonadův triumf měl v garážích jeho stáje dramatickou dohru. Ve chvíli, kdy měl Frank Williams slavnostní proslov, v nich začalo po několika menších explozích hořet.

Mechanici a hasiči však oheň rychle uhasili a v péči lékařů skončilo devět lidí, z toho čtyři ze stáje Caterham, která má boxy hned vedle Williamsu. U většiny šlo o preventivní opatření kvůli nadýchanému kouři. V této sezoně formule 1 hořelo už podruhé - poprvé se tak stalo v Malajsii v garážích Lotusu. V čele šampionátu se udržel úřadující šampion Němec Sebastian Vettel, který dojel šestý. Bodově se na něj dotáhl Alonso, který vystřídal na druhém místě Hamiltona. Maldonado poskočil po životním výsledku na průběžné deváté místo. "Moje první stupně vítězů a první vítězství. Všichni si asi umějí představit, co zrovna prožívám," pronesl Maldonado, jenž vybojoval pro Williams 114. vítězství v seriálu F1. Po startu ho sice předjel Alonso, ale po druhé zastávce v boxech, k níž se vydal o dvě kola později než Venezuelan, vedení ztratil

Předloňský šampion GP2 nakonec dvojnásobného mistra světa porazil o tři sekundy. "Byl to těžký závod, ale povedlo se mi Alonsa udržet za sebou," uvedl Maldonado. Před víkendem byl na jeho vítězství u britských sázkových kanceláří kurz 301:1. Po vydařené kvalifikaci sice spadl na 19:1, přesto ho bookmakeři řadili mezi favority až na sedmé místo. Do průběhu závodu promluvil i druhý jezdec Williamsu Bruno Senna. V 13. kole se ho snažil předjet výrazně rychlejší Michael Schumacher, brazilský jezdec mu však zavřel cestu a německý pilot do něj narazil. Pro oba poté závod skončil. Komisaři Schumachera posléze potrestali ztrátou pěti míst na startu následující Velké ceny v Monaku.

"Bylo vidět, že se snažil hájit při brždění svou pozici, ale pak najednou najel doleva do mě. Jsem pořádně naštvaný, on na body rozhodně nejel. Třeba bychom nevyhráli, ale mohli jsme slušně bodovat," láteřil sedminásobný mistr světa, který jezdil v úvodu na šestém místě. Na incident doplatil i jeho krajan Vettel. Po kolizi se objevily na trati žluté vlajky, které však obhájce titulu nerespektoval stejně jako Brazilec Felipe Massa z Ferrari a oba museli za trest projet boxovou uličkou. "Nebýt toho trestu, mohl jsem být pátý. Na víc to dnes nebylo, ti vpředu byli moc rychlí," uvedl vítěz předchozího závodu v Bahrajnu Vettel, který se letos už potřetí nedostal na stupně vítězů. Další závod MS bude hostit za dva týdny Monako.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Maldonado (Ven./Williams) 1:39:09,145 (prům. rychlost 185,838 km/h), 2. Alonso (Šp./Ferrari) -3,195, 3. Räikkönen (Fin./Lotus) -3,884, 4. Grosjean (Fr./Lotus) -14,799, 5. Kobajaši (Jap./Sauber) -1:04,641, 6. Vettel (Něm./Red Bull) -1:07,576, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:17,919, 8. Hamilton -1:18,140, 9. Button (oba Brit./McLaren) -1:25,246, 10. Hülkenberg (Něm./Force India) -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 20 závodů): 1. Vettel 61 b., 2. Alonso 61, 3. Hamilton 53, 4. Räikkönen 49, 5. Webber (Austr./Red Bull) 48, 6. Button 45, 7. Rosberg 41, 8. Grosjean 35, 9. Maldonado 29, 10. Pérez (Mex./Sauber) 22.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 109, 2. McLaren 98, 3. Lotus 84, 4. Ferrari 63, 5. Mercedes 43, 6. Williams 43, 7. Sauber 41, 8. Force India 18, 9. Toro Rosso 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články