Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Už to moc nebolí, říká Salač o zranění z Jerezu a těší se na Velkou cenu do Brna

Zraněná levá noha, v níž má od závodu v Jerezu natažené vazy v koleni, už se lepší a jediný český závodník v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů se může chystat na víkendovou Velkou cenu České republiky v Brně. Filip Salač se na jih republiky vydá až ve čtvrtek. Dnes se po deseti dnech posadí na motorku, aby otestoval, jak na tom jeho noha vlastně je. O startu v Brně ale vůbec nepochybuje, i když stoprocentní to ještě není.

Jezdec Rivacold Snipers Team Filip Salač
zdroj: Oficiální stránka facebooková stránka Filipa Salač

Po restartu sezony, zbrzděné pandemií koronaviru, se osmnáctiletý jezdec v úvodních dvou závodech v Jerezu v trénincích býskl rychlými časy, ale ani jeden závod po pádech nedokončil. Ten druhý kvůli bolestem v levé noze, z níž mu během pauzy lékaři vyndali šrouby, zpevňující před časem zlomenou kost.

"Tentokrát jsem si ale natáhl vazy v koleni, na což možná ta operace mohla mít rochu vliv, protože svaly koleno tolik nepodržely. Ale chodil jsem s tím každý den na rehabilitaci, už to moc nebolí a v Brně určitě pojedu. Cítím se tak na osmdesát procent v pořádku," vysvětluje jediná česká naděje pro brněnský závod.

Sezonu začal Salač osmým místem v Kataru a těšil se, jak jeho výkony půjdou nahoru. Jenže to zatím nedopadlo a o to bude mít na brněnském okruhu větší motivaci. I když odmítá, že by právě v Brně měl nejvíc najeto. "Ale je to doma, a i když bez fanoušků, tak se těším. Rozhodně víc než do Jerezu," popisuje své pocity.

Zachovat chladnou hlavu prý také bude lehčí než obvykle na domácí půdě. "Tím, že je to bez diváků, tak si myslím, že to bude v pohodě. Jinak je to v Brně v tomhle směru dost složité," říká velký talent.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač v Jerezu v Moto3 nedojel. V MotoGP poprvé slavil Quartararo, Márquez se zranil

To je ale asi jediná výhoda, kterou v neúčasti diváků na závodech vidí. "Lepší je to v tom, že máme čas na svoje rituály a můžu se víc soustředit. Na druhou stranu chybí zdravá motivace z toho stresu, takže to má klady i zápory," dodává s tím, že před prázdnými ochozy si nepřipadá jako na závodech. "Je to jako na tréninku."

Na taktice, s níž vyrazí na trať, se s týmem dohodnou až těsně před startem Velké ceny. "Záleží na podmínkách, na počasí, teplotě trati, jak budu mít nastavenou motorku," vyjmenovává faktory, které to ovlivňují. "Taktika je důležitá, protože závod je dlouhý. Už to není jako v juniorské kategorii: pořád naplno," vysvětluje.

O tom, s čím by byl spokojen v neděli v cíli závodu, se zatím moc bavit nechce. "Samozřejmě budu chtít skončit co nejlíp, ale teď ještě ani pořádně nevím, jak na tom bude noha," končil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články