Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Střídání stráží v F1. BMW-Sauber nahradí Lotus

Londýn – Po šestnácti letech se do mistrovství světa vozů formule 1 vrací stáj Lotus a v ročníku 2010 vystřídá pravděpodobně končící tým BMW-Sauber. Oznámili to dnes zástupci Mezinárodní automobilové federace FIA, kteří od srpna vybírali vhodného kandidáta na uvolněné místo. Lotus získal místo v královské automobilové třídě na deset let. Dalšími nováčky mezi třinácti známými týmy budou Manor GP z Británie, španělský Campos a americký USF1.

Odchod týmu BMW-Sauber z formule 1 zatím není zcela jasný. Německá automobilka původně ohlásila odchod z formule jedna, podle posledních informací ale BMW-Sauber prodá švýcarské společnosti Qadbak. Ta údajně zastupuje zájmy bohatých rodin z Evropy a Středního východu. Tím by měla být vyřešena situace kolem budoucího majitele BMW-Sauber. Stáj je proto dál považována za prvního náhradníka seriálu. FIA navíc oznámila, že bude v nejbližší době jednat s ostatními týmy o možném rozšíření startovního pole na 14 stájí.

Značka Lotus z britského Norfolku naposledy startovala v F1 v roce 1994. Do té doby se zúčastnila celkem 491 závodů a sedmkrát získala Pohár konstruktérů. Z titulu světového šampiona se v lotusech radovali jezdci Jim Clark, Graham Hill nebo Emerson Fittipaldi. V současné době ji financuje malajské obchodní konsorcium podporované tamní vládou a očekává se, že stáj do asijské země v budoucnu přesídlí.

Současným šéfem Lotusu je Tony Fernandes, majitel letecké společnosti Air Asia. Funkci technického ředitele vykonává Mike Gascoyne, který v této pozici už působil ve stájích Force India, Toyota, Renault a Jordan. Jména pilotů oznámí Lotus 31. října.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články