Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Seriál formule 1 začíná, favoritem je Red Bull

Melbourne – Seriál formule 1 začíná s malým zpožděním, o to více fanoušci nejrychlejších strojů hořeli nedočkavostí. Týmy měly po zrušení závodu v Bahrajnu delší čas na přípravu. Velká cena Austrálie poprvé ukáže, jak mohou do průběhu šampionátu zasáhnout tři hlavní změny - nové pneumatiky Pirelli, nastavitelné zadní přítlačné křídlo a návrat k systému sběru kinetické energie KERS. Výrobce pneumatik očekává, že v Austrálii jezdci budou muset během závodu měnit obutí dvakrát až třikrát. Na řadu tak přijde taktika a možná i týmová strategie, která od letošní sezony není zakázaná.

"Austrálie bude kvůli novým věcem velmi důležitá. Je hezké se podívat o rok zpět, co jsme dokázali, ale to už je za námi. Musíme doladit nové auto a pořádně se na novou sezonu připravit, abychom všechny ujistili, že to nebyla náhoda," řekl obhájce titulu Sebastian Vettel, vedle Fernanda Alonsa (Ferrari), Michaela Schumachera (Mercedes), Jensona Buttona a Lewise Hamiltona (McLaren) jeden z pěti mistrů světa ve startovním poli. Jako jediný z nich ale ještě v Austrálii nevyhrál - Schumacher je se čtyřmi triumfy rekordmanem, Alonso zvítězil v roce 2006 a Hamilton o dva roky později. "Začínáme všichni od nuly," konstatoval Vettel.

Button má možnost o víkendu završit vítězný hattrick ve Velké ceně Austrálie, britský pilot McLarenu ale před zahajovacím závodem mistrovství světa formule 1 nepatří k hlavním favoritům. K těm se naopak řadí Mark Webber, který bude v domácím prostředí na okruhu v Albert Parku nejsledovanějším mužem ve startovním poli, a jeho stájový kolega z týmu vítěze Poháru konstruktérů Red Bull Sebastian Vettel z Německa.

V Red Bullu prý není jasné, kdo bude týmová jednička. Může se tak opakovat situace z loňska, kdy to mezi jezdci několikrát zajiskřilo. Třetí muž konečného hodnocení Webber totiž bude nejspíš největším soupeřem Vettela. "Je jasné, že v Austrálii se bude hodně zastavovat a měnit kola, ať už bude mokro, nebo sucho," řekl pilot, který se chce stát prvním australským vítězem na domácí půdě.

Vysoké ambice má ale i dvojnásobný šampion z let 2005 a 2006 Alonso. Muž, který loni prohrál v posledním závodu titul o čtyři body, bude jezdit podle výsledků z testování ve velmi silném monopostu. "Do Melbourne jsme přijeli stoprocentně připravení, ale jestli to bude stačit na vítězství, to se teprve uvidí. Je tu momentálně pět týmů, které mohou bojovat o vítězství a titul," prohlásil Španěl, kterému bude krýt záda stejně jako loni Brazilec Felipe Massa. "Máme za sebou dobrou přípravu a já jsem hodně sebevědomý," řekl Alonso.

Schumacher doufá ve zlepšení

Pozornost budí i Schumacher, který se loni vrátil do seriálu, byť neoslnil. Letošní rok má být pro sedminásobného mistra světa lepší. "Jsem připravený. Navíc se zase moc těším na vřelé australské publikum," nechal se slyšet dvaačtyřicetiletý pilot, který v Melbourne vyhrál v letech 2000, 2001, 2002 a 2004. V Mercedesu je jeho týmovým kolegou opět Nico Rosberg a jejich testovací časy slibují oproti loňsku zlepšení.

Britové Hamilton a Button budou mít naproti tomu podle všeho velmi těžkou úlohu. Jejich monoposty prý nejsou v ideální kondici. "Nemůžeme zakrýt fakt, že testování pro nás bylo těžší, než jsme si mysleli," přiznal Hamilton. "Najezdili jsme toho méně než soupeři a je jasné, že nemáme nejrychlejší auto," konstatoval. Dva týdny navíc prý mechanici alespoň využili k razantním změnám na šasi a výfuku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články