Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šéf lékařů na Barum Rallye: Důležitá je fyzická i psychická příprava jezdců

Zlín finišuje s přípravami na víkendovou Barum Rallye, na niž se jako již tradičně chystají zástupy fanoušků. Soutěž bude součástí evropského a českého šampionátu. Podle hlavního lékaře závodu Lubomíra Nečase je nejdůležitější dobrý fyzický i psychický stav jezdců. "Přejeme si, aby se to obešlo bez nehody, ale když už se stane, tak se jim pak po zdravotní stránce nic nestane," tvrdí. ČT sport chystá z Barum Rallye Zlín od pátku do neděle živé vstupy.

zdroj: ČT4

Zabezpečení závodu je vždy na prvním místě, podle Nečase je taková příprava velmi těžká a složitá. Organizátoři mají obavy, aby v průběhu Barum Rallye nic neskřípalo. "Takže se na to moc netěším. To až na neděli, kdy už to skončí," přiznává.

Podél tratí musí být přichystána místa, kde budou stát sanitní vozy pro případ výjezdu. "Což je dáno i v pravidlech, například dojezdový čas sanitky. Je potřeba také najít posádky lékařů i záchranářů, kteří jsou zkušení v ošetřování traumat," popisuje Nečas. Ve Zlíně tak bude připraveno dvanáct sanitek, samozřejmostí je pak koordinace s leteckou záchrannou službou.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Specifikum závodu spočívá v počtu dní, během nichž se jede. "Jsou to tři dny. Je to velice náročné - od rána do noci. Jiné rallye jsou dvou či jednodenní. Co se týká zdravotního zabezpečení, tam je to stejné i na nižších soutěžích, než je Barum Rallye," doplňuje člen organizačního výboru Nečas.

A pak jsou tu současné vysoké teploty. Tropické počasí by ale mělo po čtvrtku polevit. "Pokud bude horko, bude to velmi náročné. Musíme být velmi dobře připraveni," ví Jan Hloušek, navigátor Filipa Mareše. "Jsme zvědavi, kam se mezi řadu zahraničních posádek zařadíme," dodává Hloušek k závodu, jehož hlavní hvězdou bude Španěl Daniel Sordo.

Lubomír Nečas, hlavní lékař Barum Rallye:

"Rád bych diváky pozval vůbec do Zlína. Nejzajímavější bude městská erzeta, jede se večer uprostřed města. Očekáváme tam více jak 50 tisíc diváků jako v minulých letech. Pak je erzeta Březová, která se jede v blízkosti dostihového areálu ve Slušovicích."

Posádka Mareš – Hloušek bude startovat s číslem 18. "Někde tak už bude vytahaný štěrk nebo bláto díky tomu," upozorňuje člen posádky, která je na druhém místě průběžného pořadí mistrovství republiky. "Budeme se snažit soutěž hlavně dokončit a zároveň být v pořadí co nejvýše."

Podle Nečase bude stěžejní zvládnout i psychický tlak. "Vedle kondice hraje psychika extrémní roli. Komunikace jezdec – spolujezdec, to nemá každý dané. Ti nejlepší jezdci tyto schopnosti mají. Je důležité, aby si oba věřili," tvrdí.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Omelka Josef

"Kopecký třeba jede s takovým klidem, nadhledem, to je pak ve výsledcích samozřejmě vidět. Jestliže tu fyzičku nemají, je velmi obtížné vydržet tři dny. V autech nemají klimatizaci, mají neprodyšné kombinézy, jsou tam velké ztráty tekutin, fyzička musí být. Jezdci musí trénovat v autech, ale i běh, jízdu na kole," vysvětluje Nečas.

Doufá, že bude mít i chvíli času vidět samotná auta v terénu. "Takhle je moc nevidím, má účast je hlavně na dispečinku. Ale v pátek ráno se jede testovací rychlostní zkouška shakedown, tam si to v sanitce jako lékař užiju," těší se.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články