Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kopecký s přehledem dotančil k vítězství. Na Lukjaňuka najel téměř minutu

Zlín – Jan Kopecký vyhrál pošesté v kariéře zlínskou Barum rallye. Za hlavním favoritem soutěže skončil druhý s téměř minutovým odstupem Rus Alexej Lukjaňuk. Třetí místo vybojoval Roman Kresta.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Kopecký kraloval soutěži již od první etapy, v níž si postupně vypracoval náskok 16 vteřin na Lukjaňuka, který posléze navýšil na 55 sekund. Půl minuty ale získal k dobru až na poslední rychlostní zkoušce. "Byl to náročný víkend, jako vždy tady na Barumce. Málo se tu spí a dlouho závodí. Ale zvládli jsme to a vážíme si vítězství. Povedlo se to skvěle," řekl Kopecký.

Na východě Moravy vyhrál sedmnáctou soutěž v řadě. "Já se na to takhle nechci dívat, je to hezké, ale není to pro mě důležité. Mě zajímají jinačí věci, chtěl bych závodit venku a touhle cestou chci jít dál," uvedl Kopecký. Přiznal, že už jen kontroloval situaci. "Bylo to klidnější, protože Lukjaňuk už měl nějaké (zdravotní) problémy. Myslím, že nemohl pořádně brzdit, takže brzdil pravačkou. Musel zvolnit a my nepotřebovali nikam pospíchat," řekl.

Zatímco o vítězi i druhé posádce bylo jasno dlouho dopředu, o třetí místo svedli velký boj Kresta a Tomáš Kostka. Zkušený Kresta se na třetí pozici posunul v závěrečné erzetě, kdy smazal třísekundové manko na svého švagra a předstihl jej. "Zatáhl jsem opravdu dost. Je to úžasné, skvělé. Musím říct, že jsem trochu blázen," smál se Kresta v cíli posledního měřeného testu.

Je nám líto, video expirovalo.
Kopecký obhájil triumf na Barum rallye

"Z celého závodu mám radost, bez ohledu na to, že to takhle dopadlo. Onboard (záběr z kabiny) z poslední erzety si ale asi nikdy pouštět nebudu, bylo to dost. Nebylo to o tom, že bych chtěl být na bedně, ale bylo to o povaze. Nebylo to přes hranu, ale byla to nebezpečná erzeta," uvedl Kresta.

Dva defekty v krátkém sledu vyřadily ze hry o třetí místo Václava Pecha. Pilot vozu Ford Fiesta R5, který byl na všech předešlých soutěžích MČR druhý za Kopeckým, bronzovou pozici kontroloval od soboty. Před dvanáctou erzetou však musel odstoupit. "Měli jsme jen jednu rezervu, takže bychom do servisu nedojeli na čtyřech kolech," řekl zklamaný Pech.

Barum Czech rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 1:56:15,2, 2. Lukjaňuk, Arnautov (Rus./Ford Fiesta R5) -55,5, 3. Kresta, Starý (Škoda Fabia R5) -1:22,8, 4. T. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5) -1:25,8, 5. Kajetanowicz, Baran (Pol./Ford Fiesta R5) -2:06,4, 6. Griebel, Kopczyk (Něm./Škoda Fabia R5) -2:08,3, 7. Koči, Schovánek (SR/Škoda Fabia R5) -2:31,4, 8. Valoušek, Havelková (Škoda Fabia R5) -2:51,6. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články