Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Schumacherův rok. Z boje o přežití do boje o normální život

Praha – Je to přesně 365 dní, co se na sjezdovce ve francouzských Alpách stala vážná nehoda. Nehoda, která otřásla nejen motoristickým, ale celým sportovním světem. Nehoda, při níž se vážně zranil Michael Schumacher. Nejúspěšnější pilot formule 1 v dějinách tehdy bojoval o život a dlouho byl v kritickém stavu, ale nakonec se mu podařilo přežít. Léčení je však od počátku zahaleno tajemstvími a jeho budoucnost je přes pozitivní či negativní prognózy nejasná.

Michael Schumacher
zdroj: ČTK/AP autor: Manu Fernandez

Ta zpráva tehdy rychlostí blesku obletěla celý svět. Legendární Schumi spadl čtyři dny před 45. narozeninami při lyžování v Méribelu na kámen. Prvotní informace však naznačovaly, že Němec z incidentu vyvázne jenom s drobnými zraněními. Se záchranáři totiž komunikoval a zdál se být pouze zmatený. "Byl v šoku, trochu otřesený, ale při vědomí. Zřejmě utrpěl otřes mozku, ale ne silný," prohlásil tehdy šéf areálu Christophe Gernignon-Lecomte.

Jenže co prvotně vypadalo jako zanedbatelná nehoda, se rychle změnilo v boj o život. Schumacher si při pádu na neupravené části sjezdovky, kdy podle pozdějšího vyšetřování při snaze pomoci dceři přítele nešťastně najel na kámen, který ho odmrštil na další, poškodil mozek a od ještě tragičtějšího scénáře ho uchránila pouze helma.

V kómatu byl následně odvezen do nemocnice v Grenoblu, kde se během několika dní musel podrobit dvěma operacím, jež vyřešily krvácení a pohmoždění mozku. Lékaři ho však udržovali v umělém spánku.

Novinářský kněz a ukradené lékařské záznamy s tragickým koncem

Nehoda vyvolala ve světě velké ohlasy. Davy Schumacherových fanoušků "obklíčily" okamžitě nemocnici v Grenoblu, kde přespávaly, vyvěšovaly vzkazy na podporu nejúspěšnějšího jezdce formule 1. Na okruhu v belgickém Spa, jenž patřil k Schumacherovým nejoblíbenějším, dokonce jeho příznivci prošli s rudými vlajkami Ferrari sedm kilometrů dlouhou trať.

Jednomu ze symbolů F1 vyjadřovaly podporu i známé osobnosti. Motivační vzkazy mu mimo jiné zaslala německá kancléřka Angela Merkelová, německé sportovní hvězdy, basketbalista Dirk Nowitzki, fotbalista Lukas Podolski, a také jeho bývalí kolegové ze světa F1. "Modlím se za tebe, bratře. Doufám, že se rychle uzdravíš. Bůh ti žehnej, Michaeli," napsal například na Twitteru Schumacherův dlouholetý kolega z týmu Ferrari Felipe Massa z Brazílie.

Co nejvíce informací o stavu Schumachera se snažili získat i zástupci médií, kteří podobně jako fanoušci netrpělivě čekali před klinikou na každou novou zprávu. Někteří se však snažili být iniciativnější než ostatní. Jeden z novinářů se podle Schumacherovy manažerky Sabine Kehmové pokusil k bývalému šampionovi proniknout v převlečení za kněze. "Tak mi to bylo řečeno," citovala ji agentura SID. Několik dalších se prý pokusilo na kliniku zase vniknout z tiskové místnosti.

Největší rozruch však vyvolala červnová krádež lékařské dokumentace, kterou pachatel za 60 000 švýcarských franků (asi 1,35 mil. korun) nabízel médiím. Hlavním podezřelým se nakonec stal člen záchranné letecké služby, jenž byl vzat do vazby. Zde však spáchal sebevraždu.

Zlepšení stavu a odjezd domů

V té době byly zprávy od Kehmové o poznání příznivější. Lékaři vítěze 91 Velkých cen a sedminásobného mistra světa začali probouzet už v lednu, kdy došlo ke snížení dávek sedativ. Pokrok pak nastal v dubnu, kdy pětačtyřicetiletý Němec chvílemi nabýval vědomí a probouzel se. "Michael dělá na své cestě pokroky. Vykazuje známky probouzení a vědomí," uvedla na počátku dubna Kehmová v prohlášení.

Zásadním se pak stal šestnáctý červen. Schumacher se totiž po pěti a půl měsících probral z kómatu, byl propuštěn z nemocnice Grenoblu a převezen na kliniku ve švýcarském Lausanne, kde začal rehabilitovat.

Kauza GoPro

Nehoda Schumachera měla vliv i na burzu v New Yorku. Přesněji řečeno poznamenala akcie firmy GoPro, která vyrábí populární malé kamery s vysokým rozlišením často využívané extrémními sportovci. Právě jednu z nich měl německý pilot připevněnou v době nehody na své helmě a jeden z nejznámějších francouzských novinářů v oblasti formule 1 Jean-Louis Moncet pro rádiovou stanici Europe 1 prohlásil, že mluvil se synem Schumachera Mickem, a že právě malá kamerka měla velký vliv na rozsah zranění.

"Problém Michaela nebyl jenom v nárazu, ale také v držáku kamery GoPro na helmě, který poranil jeho mozek," nechal se slyšet.

Jeho slova okamžitě vzbudila velkou vlnu ohlasů a akcie GoPro se v New Yorku propadly o 16 %. Sám Moncet po několika dnech krotil emoce a na svém twitterovém účtu napsal, že se synem Schumachera nemluvil a že vliv kamery na zranění jsou pouze jeho názorem, nikoliv oficiální verzí. Firma GoPro však zvažuje, že dá Monceta k soudu.

Prognózy s nejasnou budoucností

Informací o změnách stavu či pokrocích Schumachera časem ubylo. Objevovaly se sice další spekulace, ale Kehmová je ve většině případů odmítla komentovat. Až v září přišla s prohlášením, která všem fanouškům Schumachera dala novou naději. Legendárního Němce totiž propustili z kliniky v Lausanne do domácího léčení. "Jeho léčba tam nyní bude pokračovat," uvedla Kehmová. "V posledních týdnech a měsících udělal pokroky odpovídající tomu, jak vážné bylo jeho zranění. Je před ním ještě dlouhá a těžká cesta."

S podobným názorem přišel i současný prezident Mezinárodní automobilové federace FIA, bývalý šéf Schumachera ve Ferrari a jeho blízky přítel Jean Todt, jenž ho navštívil ve vile ve švýcarském Glandu. "Michael bojuje. Formuli 1 už asi znovu řídit nebude, ale i bez ní se dá vést normální život," prozradil televizi RTL.

Pozitivní prognózu vyřkl i šéf anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice v Grenoblu Jean-Francois Payen, jenž doufá v Schumacherovo uzdravení v rozmezí jednoho až tří let. Slova jiných však přehnané očekávání krotí. Již v dubnu například přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace FN Motol Karel Cvachovec prohlásil, že šance Schumachera na úplné uzdravení je nulová a bývalý pilot formule 1 si ponese do konce života těžké následky.

Skeptický byl i přítel Schumachera Philippe Streiff, jenž je od roku 1989 po nehodě v testech F1 na vozíku. "Jeho stav se lepší, ale všechno je relativní. Je to těžké, protože nemůže mluvit. A stejně jako já je ochrnutý na vozíku. Má problémy s pamětí i s mluvením," řekl pilot, který v F1 odjel 55 závodů.

Faktem však zůstává, že tuto zprávu nikdo oficálně nepotvrdil a přesné informace o stavu Schumachera veřejnost nemá. Nad stavem sedminásobného mistra světa se tak i nadále vznáší otazník a s největší pravděpodobností ještě další měsíce a možná i roky bude.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články