Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Schumacherovi je padesát. Jak na tom je ani kde je, ale není jisté

Rekordman formule 1 Michael Schumacher slaví dnes padesátiny. Zda německý pilot sfoukne svíčky na dortu, ale vůbec není jisté. Muž, jenž stále drží rekordy například v počtu titulů (7) ve formuli 1, vítězství (91), umístění na stupních vítězů (155) i nejrychlejších kol (77), totiž už déle než pět let nebyl spatřen na veřejnosti.

Koncem roku 2013 se totiž zranil při pádu na lyžích. Údajně tehdy jel mimo sjezdovku pomoci dceři svého přítele a v malé rychlosti najel na kámen - následoval pád, při němž narazil hlavou na skálu. Přes kvalitní přilbu, okamžitou lékařskou pomoc a dvě operace mozku strávil měsíce v kómatu.

Když se z něho probral, nechala jej manželka převézt do jejich luxusního sídla ve švýcarském Glandu nedaleko Ženevského jezera, jež bylo mezitím z velké části vybaveno jako klinika. Najala tým patnácti zdravotníků, kteří o Schumachera pečují. Podle zahraničních médií už péče přišla šampionovu rodinu na více než dvacet milionů liber, což je v přepočtu téměř 600 milionů korun. Výsledky léčby jsou však nejisté a Schumacherova rodina si nepřeje sdělovat jakékoliv podrobnosti o stavu bývalé hvězdy F1.

Proto na veřejnost jen velmi sporadicky pronikají zprávy o tom, jak se Schumacherovi daří. Rodinný právník před dvěma lety jen potvrdil, že Schumacher nemůže chodit.

Nicméně není jisté ani to, zda je Schumacher v den svého kulatého výročí stále ještě v Glandu, nebo případně v americkém Texasu. Tam je totiž lékař Mark Meeks, specialista na léčbu mozku, který údajně léčí metodami, jež nejsou v Evropě dostupné. Závodníkova manželka Corinna den před výročím jen uvedla: "Jsme velmi šťastní, že zítra s vámi oslavíme 50. narozeniny Michaela a děkujeme vám, že to dokážeme společně. Děláme vše, co je možné, abychom Michaelovi pomohli. Můžete si být jisti, že je v nejlepších rukou."

Nic o stavu bývalého pilota neřekl ani Ross Brawn, bývalý technický ředitel Ferrari, který patří mezi důvěrné přátele rodiny. "Jsem neustále v kontaktu s Corinnou a zcela souhlasím s jejich rozhodnutím. Michael byl vždycky velmi soukromá osoba. Je naprosto pochopitelné, že Corinna chce zachovat stejný přístup i po tragické události a je to rozhodnutí, které musíme všichni respektovat. "

Ferrari, s nímž od roku 2000 získal Němec pět titulů šampiona formule 1 za sebou, uspořádá na jeho počest ve svém sídle v italském Maranellu výstavu.

Zdroj
, telegraph.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články