Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Salač odstartuje v Kataru ze čtvrtého místa

Filip Salač odstartuje do nedělního premiérového závodu po přestupu do kategorie Moto2 nečekaně ze čtvrtého místa. Od postavení v první řadě na startu Velké ceny Kataru dělilo dvacetiletého nováčka druhé nejsilnější třídy 61 tisícin sekundy.

"V kvalifikaci se mi podařilo zajet rychlé kolo, strategie byla dobrá, jsem spokojený. Čtvrté místo v první kvalifikaci v Moto2 je dobrý výsledek, motorka i tým fungují super, už se těším na zítra. Cílem je dojet závod a odvézt si alespoň jeden bod," uvedl Salač.

Salač v Losailu postoupil přímo do finálové části kvalifikace, v kombinaci časů ze tří tréninků byl totiž jezdec týmu Gresini Racing osmý. Oproti pátku si jen o jedno místo pohoršil, stejně jako většina jezdců se nezlepšil. "Třetí volný trénink jsme vypustili. Jel jsem na tvrdé pneumatice, na které jsem chtěl jet závod, ale bylo teplo a guma se přehřívala. Nebylo tedy možné zajet rychlé kolo. Třetí trénink jsme pojali volně i kvůli tomu, že se jede v čase, ve kterém se nejede závod," vylíčil Salač.

Do bojů o pozice na startovním roštu vstoupil skvěle a ujal se vedení. Dlouho se pak držel v první řadě, ale při posledním pokusu jej z ní vystrnadil Celestino Vietti. Italský jezdec původně nestačil jen na Sama Lowese, který jako jediný pokořil hranici minuty a 59 sekund, ale Britův nejrychlejší čas nakonec traťoví komisaři neuznali. Vietti tím pádem vybojoval ve své druhé sezoně v Moto2 první pole position, druhý skončil jeho krajan Tony Arbolino a třetí Lowes.

Salače od prvního místa dělilo 205 tisícin. V předchozích třech sezonách v nižší Moto3 zajel jen dvakrát lepší kvalifikační výsledek: vloni vybojoval pole position ve Velké ceně Německa na Sachsenringu a z druhého místa vyrazil v Misanu do Velké ceny regionu Emiglia-Romagna.

Kvalifikace na Velkou cenu Kataru:

Moto2: 1. Vietti 1:59,082, 2. Arbolino (oba It./Kalex) -0,112, 3. Lowes (Brit./Kalex) -0,144, 4. Salač (ČR/Kalex) -0,205.

Moto3: 1. Guevara (Šp./GasGas) 2:04,811, 2. Sasaki (Jap./Husqvarna) -0,085, 3. Masiá (Šp./KTM) -0,212.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články