Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Rovanperä uhájil v Chorvatsku vítězství a navýšil vedení v MS

Finský jezdec Kalle Rovanperä ovládl Chorvatskou rallye. Pilot Toyoty porazil druhého Estonce Otta Tänaku z Hyundai o pouhé čtyři sekundy a zvýšil svůj náskok ve vedení mistrovství světa v automobilových soutěžích. Český závodník Erik Cais byl čtrnáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Rovanperä uhájil výhru na chorvatské rallye

Jednadvacetiletý Rovanperä směřoval za vítězstvím od pátku, nakonec ho ale musel zachraňovat v poslední erzetě. V předposledním testu totiž promarnil téměř půlminutový náskok před Tänakem a mistr světa z roku 2019 se před něj díky lepší volbě pneumatik v dešti dostal těsně do vedení.

V závěrečné power stage na suché trati ale Rovanperä porazil svého estonského soupeře o téměř šest sekund a s náskokem 4,3 sekundy slavil po únorové sněhové Švédské rallye výhru i na chorvatském asfaltu.

Třetí pozici obsadil Tänakův týmový kolega Thierry Neuville z Belgie, jehož celý soutěžní víkend provázely problémy. Druhý muž průběžného pořadí MS dostal celkem dvě minuty penalizací za porušení rychlosti při přejezdech v silničním provozu či nedodržení časového limitu, nakonec na vítěze ztratil 2:21 minuty.

Dvaadvacetiletý Cais startoval v letošním šampionátu podruhé po lednové Rallye Monte Carlo, kde překvapil devátým místem. V Chorvatsku byl zlínský rodák s Fordem Fiesta s odstupem 16 minut čtrnáctý, v kategorii RC2 byl klasifikován jako osmý.

V průběžném pořadí MS vede Rovanperä před Neuvillem o 29 bodů, třetí je Ir Craig Breen, jenž byl v Chorvatsku čtvrtý. Šampionát pokračuje za měsíc v Portugalsku, kde se s vozem Ford Puma znovu představí devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb z Francie, vítěz z Monte Carla.

Chorvatská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích.

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:48:21,5, 2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -4,3, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -2:21,0, 4. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -3:07,3, 5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -3:46,0, 6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -8:08,5, ...14. Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta) -16:03,8.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 13 závodů): 1. Rovanperä 76, 2. Neuville 47, 3. Breen 30, 4. Loeb (Fr./Ford Puma) 27, 5. Tänak 27, 6. Kacuta 26, ...17. Cais 2.

Pořadí týmů: 1. Toyota 126, 3. Hyundai 84, 3. M-Sport Ford 80, 4. Toyota NG 30.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články