Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Šonka bojuje o titul a říká: Nějaké ideje jak udržet Air Race jsou, ale jestli se uskuteční...

V polovině ročníku letecké formule 1 Red Bull Air Race je Martin Šonka druhý za Japoncem Murojou, který zatím oba úvodní závody vyhrál, zatímco český pilot byl druhý a třetí. Právě z bronzu v ruské Kazani měl nakonec rozporuplné pocity, protože si pro finálové kolo špatně nastavil letadlo. Boj o titul ale rozhodně nevzdává, stejně jako dál doufá, že by se mohlo najít řešení, jak udržet tento sport při životě i po ohlášeném odchodu firmy Red Bull.

Martin Šonka
zdroj: ctsport.cz

"Normálně, kdybych si to pódium vybojoval, tak bych byl šťastný, ale tím, že jsem si ubral rychlost a vím, že tam byla hloupost pilota a mohlo to být lepší, tak jsem z toho byl zklamaný," vysvětloval obhájce titulu po posledním třetím místu v Kazani.

Bývalý stíhač české armády ví, že dohnat ve zbývajících dvou závodech vedoucího Muroju nebude snadné, ale ani to nepovažuje za nemožné. "Má asi nejrychlejší letadlo, ale porazit ho umíme a mockrát jsme ho porazili," vysvětluje v množném čísle za celý svůj tým. Recept na úspěch má.

"Soustředím se na sebe. Nemyslím na to, jestli ho porazím nebo ne, ale abych byl co nejrychlejší," vysvětluje a hned dodává, že ale není nutné být vždycky nejrychlejší. "Někdy se samozřejmě taktizuje, když víte, že váš konkurent neletěl zrovna nejrychleji, tak nejdete na hranu a neriskujete případnou penalizaci," popisuje taktiku.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonkův let ve Final Four v Kazani, který mu vynesl bronz

Teď čeká piloty světové série poprvé závod na Balatonu, který český pilot zná jen z filmu Pupendo. "A ještě po sezoně," dodává s úsměvem. "Vždycky se létalo v Budapešti, teď budeme prvně tady. Vím z fotek, že je to krásné a v sezoně to bude moc pěkné místo. Budou tam mraky lidí a taky je to blízko od nás, takže to pro nás bude takový domácí závod," řekl s tím, že čeká hojnou účast českých fanoušků.

Šonka se ještě vrátil k závodu v Kazani z toho pohledu, že to byl první závod poté, co Red Bull oznámil, že pro Air Race je tato sezona poslední. "Samozřejmě jsme to tam řešili. Každý je zklamaný. Je to jediný letecký sport, který se prosadil mezi ostatní motorsporty a většinu z nich válcoval, takže všichni byli smutní," popisoval atmosféru.

Zároveň věří, že definitivní konec Red Bullu v sérii ještě nemusí definitivně tento sport zabít. "Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby to někdo koupil. Ale to se teprve uvidí. Nějaká naděje, že se najde způsob, jak by to fungovalo dál, pořád je, ale jestli se to stane – to netuším."

O své budoucnosti světový šampion i po konci Red Bull Air Race představy má, ale říká jasně: "Jsou to zatím jen představy. Nějaké nabídky jsou. Samozřejmě bych rád lítal. Chci pokračovat v závodění v letecké akrobacii. Ale někde člověk musí vydělat peníze, aby je pak mohl utratit za trénink. I když nebude závodění, tak létat budu určitě, ale teď se chci soustředit na závěr sezony, udělat nejlepší výsledek a doufám, že se nějaké řešení najde."

Moc možností kromě získání silného partnera, který by soutěž koupil, ale podle jeho názoru není. "Ještě by se to mohlo vymyslet tak, že finanční zodpovědnost bude na jednotlivých týmech a když neseženete sponzora, tak prostě máte smůlu a nezávodíte. Variant je víc, ale zatím má každý hlavně vyvalené oči z toho, že to končí. Zatím je příliš brzo říct, jakým způsobem by to mohlo dál fungovat. Nějaké ideje jsou, ale zda se je podaří uskutečnit, to vůbec netuším," ukončil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články