Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kopfstein se chystá na triatlon, létá air show a v restart Air Race stále věří

Ve zmrtvýchvstání slavné soutěže Red Bull Air Race stále věří elitní akrobatický pilot Petr Kopfstein, byť to bude velmi složité. V poslední době se ovšem nenudí ani trochu. Dokonce se nyní chystá startovat ve víkendovém karlovarském triatlonu a zahrál si i v upoutávce na tenhle tradiční závod, kde suploval Josefa Abrháma ve slavné scéně z filmu Vrchní prchni. Světový pohár v triatlonu můžete sledovat v neděli v přímých přenosech na ČT sport i ČT sport Plus.

"Zkusil jsem i poloviční Ironmany. Tady ve Varech půjdu závod potřetí a pak jsem absolvoval i nějaké menší lokální závody," vysvětluje s tím, že ve Varech, kde žije a kde se v neděli koná už poněkolikáté i Světový pohár v olympijském triatlonu, si vždycky zazávodí v krásném prostředí rád.

"Celého Ironmana jsem ještě neabsolvoval, protože mám dvakrát operované koleno a pro něj by to bylo asi moc, ale poloviční tratě jsou pro mě tak akorát," tvrdí.

A jako přípravu dělá i další sporty. "Dělám všechno možné. Jezdím na kole, plavu, lyžuju, běhám na běžkách, celý život hraju tenis," popisuje svoje oblíbené sporty.

Je nám líto, video expirovalo.
Kopfstein v upoutávce na triatlon v K. Varech

Pro létání to samozřejmě také využije. "Tam je hlavní, abych byl celkově fit, a ty sporty mi k tomu samozřejmě pomáhají. Ale důležité je trávit co nejvíc času v letadle. A letos přes léto bylo různých air show paradoxně víc než kdy jindy. Byl po tom obrovský hlad, lidé byli nadšení. Létal jsem v Německu, Rakousku a samozřejmě hlavně u nás," popisuje, že po covidu se život opět rozjíždí naplno.

"Už se plánují i akce na příští rok, takže vše běží," dodává.

V restart Air Race po odchodu velkého sponzora Red Bullu stále doufá. Je připravený naskočit do kolotoče závodů, ale budoucnost tohoto sportu je stále velmi nejistá. Zájem o restart Air Race měly dvě skupiny – jedna byla londýnská, té věřil víc Martin Šonka, druhá je saúdská a na ni spoléhal právě pilot z Karlových Varů.

"Jsme s promotéry stále v kontaktu a před třemi týdny nám bylo potvrzeno, že až se situace uklidní, tak se do toho pustí znovu. Pevně věřím, že se tak brzy stane," říká s lehkou dávkou nejistoty.

Hned připojuje realistický pohled na věc. "Takto nákladné projekty v motorsportu je teď velmi složité rozjíždět a bylo by těžké je i udržet, kdyby něco už běželo," tvrdí pilot, jenž už se závodní akrobacii skončil a věnuje se primárně air show na leteckých dnech, firemních a soukromých akcích.

"Je pro mě teď prioritou udržet závodní stroje a tým v provozu. Náklady na provoz takového letadla jsou obrovské, takže se musíme otáčet," dodává.

Oba letouny, pro akrobacii i pro air show, má ale stále připravené v podstatě na okamžité znovu spuštění a celý tým je schopen hned naskočit do závodního režimu. Ovšem v téhle nejisté době, je to velmi složité. "Čas ukáže, naděje přece umírá poslední," dodává Kopfstein.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články