Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Doufám, že koronavirus restart Air Race jen odsunul o rok, říká Šonka

Patří k neznámějším sportovcům v republice, ale v současné době to nemá snadné. Nejdříve jeho plány zkřížil konec hlavního sponzora a tím i celé letecké Red Bull Air Race a poté koronavirus. "Všechny mezinárodní závody i exhibice jsou zrušené," říká Martin Šonka, světový šampion v prestižní světové letecké sérii. K tomu připravuje letadlo pro akrobatické soutěže, zalétává stroje tuzemského výrobce a dělá instruktora sportovním i začínajícím pilotům. Ale hlavně – dál čeká, že série Air Race bude resuscitovaná.

Martin Šonka před závodem Red Bull Air Race v Čibě
zdroj: twitter.com/Martin Šonka

"Náš sport koronavirus zasáhl velice a celá sezona i mistrovství Evropy v akrobacii je přesusunuté na příští rok," vysvětluje bývalý mistr světa v letecké formuli 1. "Nejsou ani letecké dny a exhibiční vystoupení, což je moje hlavní náplň programu když nezávodím," dodává, jak zásadně mu život narušil covid-19. Zatím jen doufá, že by přece jen nějaké akce mohly být v září. "Ale to už je prakticky konec sezony. Ta u nás vrcholí v červnu a červenci," dodává.

Alespoň má čas věnovat hodně času generálce letadla na akrobacii. "Proto jsem letos ještě vůbec nezačal trénovat, nemám letadlo, ale snad bude někdy během července. Na jeho konci má být mistrovství republiky v akrobacii a to snad stihnu," vysvětluje, co jej čeká.

V době koronaviru se zapojil do akce, v níž piloti pomáhali malými letadly přepravovat ochranné pomůcky pro záchranáře. "Ale několik týdnů už jsem pro ně neletěl. Také pro jednu firmu v Čechách zalétávám krásná sportovní letadla, která tam vyrábějí. A budu létat jako instruktor a učit mladé kluky a holky v Pardubicích. A v Táboře pak sportovně," naznačuje, že létání z jeho života rozhodně nezmizelo.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka se zapojil do dobrovolnického projektu

Šonka také stále věří, že bude oživen projekt Red Bull Air Race. "Letadlo mám pořád, je rozložené a nakonzervované v hangáru. Stále platí, že nějaká šance, že se příští rok bude závodit, je. Ale není to oficiálně potvrzené. Existuje agentura, která se snaží ten projekt oživit. Na začátku roku říkali, že už mají většinu financí nasmlouvanou, a koncem roku chtěli začít – jenže pak přišel koronavirus... Takže si myslím, že to už neplatí a poznamená to i restart téhle soutěže," konstatuje věcně.

Oficiální informace ale nemá. Víceméně jen to, co po tiskové konferenci agentury na začátku roku kolovalo po leteckých serverech. Na přímý dotaz, jestli opravdu věří, že v příštím roce vstane Air Race z mrtvých, odpověděl jasně: "Chci tomu věřit, protože mi už závodění strašně chybí. Je těžké odhadnout na kolik procent ta šance je, ale je dobře, že na tom nějaký tým pracuje a doufám, že je to jen otázka času," končí rozhovor slavný pilot.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články