Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Doufají v restart air race, ale říkají... Šonka: Asi budu o hladu. Kopfstein: Hlavně že jsme zdraví

Ještě v minulé sezoně oba startovali v Red Bull Air Race, po jejím zrušení už jen doufají, že by tahle letecká formule 1 mohla být opět vzkříšena, dál mají svá letadla a věří v lepší časy. Martin Šonka, bývalý mistr světa v Red Bull Air Race, i Petr Kopfstein jsou připraveni k návratu, ale oba vědí, že v době, kdy se ruší letecké show a exhibice, je návrat téhle finančně náročné série hodně komplikovaný.

Sport
zdroj: ČT4

"Potom, co se děje nyní kolem pandemie koronaviru a jak to vypadá například v Americe, tak to s air race moc optimisticky nevidím," řekl Kopfstein. Ten zatím na rozdíl od Šonky není mezi piloty, kteří jsou připraveni pomoci s leteckou přepravou věcí a lidí v souvislosti s pandemií koronaviru. "Ono to zatím vlastně ani nejde, vzdušný prostor je pro malá letadla uzavřený a myslím si, že až ho otevřou, tak už nebude co přepravovat," dodal Kopfstein.

Šonka je připravený, ale zatím ani on neměl šanci pomoci, protože vše se zatím rodí. "Je to ve fázi, kdy se to řeší se všemi zainteresovanými institucemi. Ale letadlo mám v Táboře na letišti připravené, natankované. Už mě svrbí ruce, všichni chceme lítat, a když bychom tím ještě někomu pomohli, tak by to bylo výborné. Uvidíme, jestli v tom někdo uvidí opravdovou pomoc a užitečný projekt. Něco podobného už funguje na Slovensku," dodal bývalý šampion zrušené světové série.

Oba čeští piloti sledují snahu o resuscitaci air race, ale pandemie, která bude mít zatím těžko odhadnutelné ekonomické důsledky, akrobatickému létání moc nepřeje. "Letecké dny a exhibice se teď jedna po druhé ruší, takže to mě ovlivní velice," dodává Šonka s tím, že právě exhibicemi si vydělává na tréninky, které jsou dost drahé, takže to letos bude dost komplikované," říká.

Sport
zdroj: ČT4

Šonka reprezentuje i v letecké akrobacii. "Koncem léta má být v Čechách mistrovství Evropy a pořád doufám, že se uskuteční," řekl muž, jehož létání stále z velké části živí. "Ale přitom, jak odpadá jedna akce za druhou, tak asi budu o hladu," dodal. "Myslel jsem, že zatím půjdu třeba vařit do restaurace, ale ty taky zavřeli, tak teď nevím," dodal s úsměvem bývalý pilot vojenské stíhačky.

Oba mají dvě letadla a to "airraceové" je nachystané na případné vzkříšení světové série. "Existuje agentura, která se to snaží převzít a nastartovat, ale to, co nastalo teď, tomu určitě nepomůže. Takže uvidíme. Je to ve hvězdách, ale zůstávám v naději," popisuje Šonka, jaká je situace.

Podobně to vidí i Kopfstein. "Všech čtrnáct pilotů, kteří jsme létali Red Bull Air Race, jsme s těmi lidmi, kteří chtějí vzkřísti air race, v kontaktu, ale vidíte, jak to vypadá ve světě s koronavirem... Letadlo mám pořád a myslím si, že teď půjde těžko i prodat," říká s lehce trpkým úsměvem muž, který se nyní věnuje rodině, učí děti angličtinu a další předměty. "Prodal jsem všechny firmy, které jsem měl, žijeme skromně, teď jsem zasadil macešky - hlavně že jsme zdraví," říká s nadhledem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články