Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Veselý se chystá na šestý Dakar, poprvé na KTM

Praha - České zastoupení na blížící se Rallye Dakar bude znovu početné. Jen do soutěže motocyklů se chystá 5 jezdců, mezi nimi i Jan Veselý, který bude na startu už pošesté. První tři ročníky úspěšně dokončil, v dalších dvou případech ze závodu odstoupil. Na zkušeného závodníka přesto čeká premiéra – poprvé si vyzkouší historicky nejúspěšnější dakarský motocykl KTM.

Motocyklista Jan Veselý na Rallye Dakar
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

Dosavadní účasti na rallye Dakar absolvoval Veselý pod křídly velkých týmů, tentokrát se měl vydat na náročný závod sám za sebe. Z této varianty ale nakonec sešlo. "Chtěl jsem si zkusit vrátit se ke kořenům Dakaru a jet v kategorii 'malé moto', tedy bez asistence a s jednou bednou, kterou mi veze pořadatel. Nakonec jsem se ale kvůli úspoře nákladů domluvil na spolupráci se Slovákem Ivanem Jakešem, se kterým mám společného sponzora," vysvětluje Veselý.

Po deseti letech na Yamaze a pěti dakarských účastech se Veselý odhodlal k velké změně a nově bude sedlat legendární KTM. "Vracím se vlastně na začátek, protože na KTM jsem začínal svou kariéru v enduru. Yamahu mám rád, ale KTM je jednoznačně lepší stroj, o tom není pochyb. Yamaha totiž bylo přestavěné enduro s rallye kitem, takže v poušti naráželo na limity toho, že to nebyl tovární stroj. Každou etapu jsem prostál minimálně půl hodiny kvůli tomu, že jsem musel chladit motor, který prostě ty extrémní teploty nezvládal," objasňuje Veselý.

Komplikací pro něj ovšem je, že nový stroj dostal teprve před deseti dny a neměl čas si ho před závodem pořádně otestovat. "Trochu riziko to je. Bohužel s tím nic neudělám, výrobce to expedoval na poslední chvíli, asi řešil nějaké problémy s homologací. Svezl jsem se na něm na jednom off-road maratonu, umyl jsem ho, přimontoval dakarské příslušenství, vypsal seznam náhradních dílů, které si musím objednat, a poslal ho v bedně do přístavu. Považuju to za lehčí handicap, snad se mi to nevymstí," doufá Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Motocyklista Jan Veselý před Dakarem

Hlavní zprávy

Nejčtenější články