Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Randýsek: Després to přes neúčast Comy nebude mít letos lehké

Praha – Dvojice českých motocyklistů, David Pabiška a Jan Veselý, bojuje od minulé soboty s nástrahami letošní Rallye Dakar. Po třetí etapě se oba jezdci drželi v první stovce, jejich cílem je však atakovat nejlepší padesátku konečného pořadí. Nejen o jejich šancích, ale i o nástrahách a krásách jízdy na dvou kolech diskutovali dakarský expert ČT Pavel Kubíček a bývalý motocyklový závodník Dušan Randýsek.

Dušan Randýsek
zdroj: ČT sport

S výkony svých motocyklových kolegů Davida Pabišky a Jana Veselého je trojnásobný účastník Dakaru Randýsek prozatím spokojený. "Jsem hlavně rád, že začali zvolna. Oba jsou už dostatečně zkušení a jejich čas teprve přijde, obzvlášť v případě Davida," domnívá se Randýsek a pochvaluje si i nástup nové generace jezdců. "Je dobré vidět ty mladé kluky, jak prohánějí Cyrila Desprése. Škoda, že letos chybí Marc Coma, abychom viděli ostrou hru na špici, ale přesto věřím tomu, že třeba Helder Rodrigues po Desprésovi půjde," dodává.

Trojnásobný vítěz Dakaru Marc Coma pro zranění nestartuje, a tak je za největšího konkurenta Desprése považován "domácí" Chilan Francisco Lopez. "Určitě bych nepodceňoval návrat Hondy na Dakar, najali výborné jezdce a Rodrigues je opravdový střelec. A pak Husqvarna se Španělem Bortem, to je můj tajný favorit. Rozhodně to nebude mít Cyril tentokrát lehké, sice může využít zkušenosti, ale ze druhé pozice se vždycky lépe útočí," věští možné překvapení Randýsek.

Velmi dobře se zatím daří slovenským motocyklistům, Štefan Svitko byl po třetí etapě devátý a Ivan Jakeš sedmnáctý. "Štefan má ideální věk na podobné rallye, navíc má opravdu hodně najeto. Domnívám, že má na to být do první pětky, Ivan pak určitě do desítky," myslí si Randýsek." Tihle kluci jezdí od pěti let a z nich pak rostou špičkoví jezdci. Určitě je potřeba píle a odříkání, ale hlavní je talent, těch pár procent navíc, a ten oba mají. Hlavní je, aby si jeli svůj styl a neudělali nějakou zbytečnou chybu," doplňuje Kubíček.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Sám Randýsek měl původně startovat na konkurenční Africa Eco Race, která odkazuje na  původní Dakar na africkém kontinentu včetně cíle v hlavním městě Senegalu. Havárie při převozu jeho buggy ale znamenala předčasnou stopku. "Poprvé po dvanácti letech jsem byl v lednu doma, což mě trochu mrzí, ale rozhodně si myslím, že přijde ještě můj čas a příští rok se budeme opět bít na Dakaru," doufá Randýsek, který už s ohledem na věk a zranění bude startovat pouze s buggynou, stejně jako Josef Macháček.

Srovnávat Africa Eco Race s Dakarem podle Kubíčka nelze, neboť jde filozoficky o úplně jinou kategorii závodu. "Dakar v Jižní Americe, to je dnes formule 1 v off-roadech. Závody v Africe jsou mnohem víc o dobrodružství, čemuž nahrávají i podmínky v jednotlivých zemích. Říkám, že v Americe si vás každý chce vyfotit na svůj foťák, v Africe každý chce váš foťák," glosuje konkurenční africké podniky Kubíček. "Obtížností a nutnou přípravou se ale od sebe oba závody takřka neliší," uzavírá Randýsek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články