Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Odešla legenda, zemřel Karel Loprais – Monsieur Dakar

Krátce před startem dalšího ročníku Rallye Dakar přišla zpráva o úmrtí jedené z legend tohoto drsného závodu. Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů Karel Loprais, který měl přezdívku Monsieur Dakar. Deníku to řekl jeho syn Leo. 

"Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti," uvedli zástupci rodiny na Facebooku.

Karel Loprais se na dakarské rallye představil poprvé v roce 1986 a o dva roky později si připsal premiérové vítězství. Všechny triumfy, poslední v roce 2001, vybojoval za volantem kamionu Tatra, s jinou značkou v legendárním závodě nestartoval. Kromě šesti triumfů ještě skončil čtyřikrát druhý a jednou třetí. Naposledy se na Dakaru představil v roce 2006, kdy rallye nedokončil.

"Jméno Karla Lopraise bude vždy spjato s našimi vozidly a legendárním závodem Rallye Dakar. Čest vaší památce, pane Lopraisi," uvedla na Facebooku automobilka Tatra. "Jeho excelentní výkony v extrémních podmínkách Rallye Dakar silně přispěly k tomu, že je Tatra celosvětově jednou z nejsilnějších českých značek. Tatra na něj nikdy nezapomene a zavazuje se pečovat o jeho sportovní odkaz, který se už stal nedílnou součástí tatrovácké tradice," dodala kopřivnická společnost v prohlášení.

Loprais má na kontě celkem jedenáct medailových umístění z devatenácti startů na Dakaru, v rodinné tradici nyní pokračuje synovec Aleš, jenž byl členem jeho posádky při posledním startu v roce 2006. Lepší bilancí na Rallye Dakar se mohou pochlubit pouze čtrnáctinásobný vítěz Stéphane Peterhansel z Francie a Rus Vladimir Čagin, který kategorii kamionů ovládl sedmkrát.

"Odchod Karla Lopraise je bolestivou ranou pro celou rodinu i široký okruh přátel. Dnes nás opustil naprosto originální člověk, jehož místo v našem světě nelze nikým a ničím zaplnit. V našich srdcích a paměti však zůstává bezpočet krásných vzpomínek, za které nikdy nepřestaneme být vděční. Děkujeme, Karle," uvedla rodina.

V roce 2000 Autoklub České republiky vyhlásil Karla Lopraise spolu s motocyklovou legendou Františkem Šťastným závodníkem století, několikrát také získal Zlatý volant a v roce 2007 obdržel stejné ocenění za celoživotní přínos motoristickému sportu. Před čtyřmi lety převzal od prezidenta republiky Miloše Zemana české státní vyznamenání, medaili Za zásluhy.

"Umřel mi můj nevlastní bratr, to je samo o sobě tragédie..., a teď jsme ještě tady, daleko," řekl České televizi dojatý Josef Kalina, který byl dlouholetým Lopraisovým navigátorem a nyní se v Džiddě chystá na sobotní start Rallye Dakar v kategorii Klasik. "Faktem je, že on nás vidí a my pojedeme za něj," dodal se slzami v očích.

Přímo v dějišti slavné soutěže na něj zavzpomínal i další někdejší účastník rallye Ladislav Fajtl. "Karel měl vlastnost, že dokázal sednout za volant a jel celý den úplně stejně. Jak ráno vyrazil, tak večer dojel, a díky tomu se tak dobře umísťoval," řekl Fajtl, který na Dakaru závodil s kamiony Liaz a Tatra.

Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem se uskuteční 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články