Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nebezpečná, ale velmi návyková. Rallye Dakar pojede na motorce pět Čechů

Auta, motorky, písek, bahno, vedro, zima, nebezpečí, adrenalin - co je to? Rallye Dakar. Už jednačtyřicátý ročník téhle neoficiální olympiády motomasochistů z celého světa startuje 7. ledna v peruánské Limě a mezi 534 účastníky je i šestadvacet Čechů, pět z nich pojede na motorce. To je právě nejohroženější "druh" ve startovním poli. Jenže pro ně už se tahle adrenalinová pecka stala návykovou. Průběh závodu můžete sledovat na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Milan Engel
zdroj: ČTK/EFE autor: David Fernandez

Šrámy na těle si už z Dakaru odvezlo hodně motorkářů. Jen loni si při těžkých haváriích poranili páteř Ondřej Klymčiw a Milan Engel.

Klymčiw letos jede jako manažer svého týmu. Loni po dlouhé léčbě řekl: "Tam nejde o to, jestli se to stane. Tam jde o to, kdy se to stane. Vepředu závodu je to o tom, kdo je větší blázen," konstatoval muž, jehož tělo si bude Dakar pamatovat do smrti. "Jen tvrdý trénink a to, že tělo bylo tak osvalené, mi zachránilo život," přiznal muž, který se už opět svezl na motorce. "Ale pak mi to lékaři zakázali i běhat, abych tomu dal čas," vysvětlil, proč letos nestartuje. "Ale pere se to ve mně," přiznal.

Engel loni po pádu také nedokončil – vrátil se s tím, že je hodně potlučený, ale pak se ukázalo, že měl kompresní zlomeninu pátého obratle. "Naštěstí se to nedotýkalo nervů, je ale pravda, že to mohlo dopadnout špatně," řekl zkušený závodník s mnoha republikovými tituly v enduru a úspěchem v Šestidenní, který měl k tomu ještě hnuté plotýnky. "Stalo se to v místě, kde jsem si říkal, že se nemůže nic stát. Hrozně to bolelo a myslel jsem si že už nevstanu. Ale touha po závodění je velká..."

Podruhé pojede Jan Brabec. Loni si několikanásobný mistr republiky v motokrosu otestoval, co jej v zámoří čeká. Závod dokončil a nebezpečí nevnímal. Na otázku, jestli by nebylo bezpečnější jet třeba kamionem, odpověděl jasně: "Já bych do kamionu nesedl, nejlépe se cítím na motorce." Pak ale přiznal: "Na Dakar se nedá připravit." I on si loni zlomil klíční kost, i když až po návratu ze zámoří při jiné příležitosti.

Jan Veselý, který má ve svém CV i start v Šestidenní pojede slavný závod podeváté. I když si při něm už mezi jiným utrhl svaly v rameni a po nepříjemné operaci čtyři měsíce rehabilitoval. "Jedu kategorii malé moto, to kopíruje základní ideu závodu. Jedna bedna s náhradními díly, motorka a dojeď. Loni jsem to zkusil a Dakar se mi hrozně líbil, a když vypadla Bolívie, vysoké nadmořské výšky, zima, déšt, tak jedu zase," řekl.

Gabriela Novotná, jedna ze sedmnácti žen na startu, loni po jednom z mnoha pádů Dakar nedokončila. Etapu však ještě dojela se zlomenou klíční kostí, kdy řídítka motorky držela vlastně jen jednou rukou. Letos chce projet cílem. "Ani minutu jsem nepochybovala, že se chci vrátit," konstatovala.

Těmhle pěti lze jen popřát hodně štěstí. To budou potřebovat i další Češi, z nichž na nejlepší umístění mohou pomýšlet vedle Martina Prokopa v kategorii automobilů hlavně za volanty kamionů Aleš Loprais, Martin Macík a Martin Kolomý. Jak to dopadne, uvidíme 17. ledna opět v Limě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články