Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Na motorku už nikdy, říká Klymčiw a chystá škodovku na další Dakar

Už pomalu začíná myslet na letošní ročník Rallye Dakar. Ondřej Klymčiw už přesedl z motorky do Škodovky 130 LR, s níž se letos zúčastnil nové kategorie clasic, pro starší vozy. Nedávno proběhla médii zpráva, že další ročník se pojede opět jen v Saúdské Arábii, ale na úplně jiné trati a se změnami, kterými by měla projít i kategorie clasic.

Ondřej Klymčiw se škodovkou pro Rallye Dakar
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Klymčiw ale informaci o tom, že už nemá jít o jízdu pravidelnosti, ale kasický závod, uvádí na pravou míru.

"Ona to bude jízda pravidlenosti, jen průměrné rychlosti, jichž se musíme držet, budou roztříděny do tří kategorií, teď byly dvě," popisuje změny. "Nebude to start–cíl. V některých etapách také dají konečný bod, kam nás dovede route book a z něho se budeme muset dostat podle souřadnic nebo azimutu nejkratší cestou k dalšímu bodu volným terénem. Nepůjde o rychlost. Jen když to bude možné ujet za deset kilometrů, tak dostanete nula bodů, když deset kilometrů a sto metrů, tak dostanete trestné body," vysvětluje.

Na svém znovu postaveném závodním speciálu ještě moc vyšívat nezačal. "Ale motor a převodovka jsou v cajku. V pondělí jdu jezdit na celý den do Sosnové, kde týden poté pojedu závod do vrchu. A pak mě ze Škodovky požádali, jestli bych se neukázal 29. května na rallye 7 Castle Trial, tak tam taky pojedu," popisoval bývalý motorkář, jak probíhá příprava na další ročník Dakaru.

Auto podstoupí po prvním dakarském startu potřebné úpravy, které trať odhalila. "Už máme rozhodnuté, co uděláme, jak to uděláme. Na to pak budou jen dva měsíce, protože bych chtěl auto celý srpen a září testovat v Řecku v horách po kamenech a rozbitých cestách. Abychom neodjížděli jako loni poté, co jsme odjeli doma jen dvě stě kilometrů," vysvětluje muž, jenž do auta přesedl na radu lékařů, po dvou těžkých haváriích v dakarském závodě.

Na dotaz, jestli přece jen neplánuje návrat na motorku, na níž dojel slavný závod nejlépe na jedenáctém místě. "Ne, už nikdy. Už se na ní ani nesvezu," naznačil, že zlomené obratle a dlouhý čas v umělém spánku s nejistým koncem mu přece jen rázně naznačilo, že tahle cesta nemusí vést jen do cíle.

A to, že trať letošního Dakaru bude změněná, mu vůbec nevadí. "Protože si to stejně nikdo nezapamatuje, i kdybych jel tři roky po sobě stejnou cestu, tak bych si to nepamatoval," vysvětluje, že tohle není pro závodníky důležité. A hodně to ovlivní i počasí. Tam dvakrát zaprší a kde nebyl příkop, tam je, a kde byl, není," popisuje, co v Saúdské Arábii čeká závodníky. "Jen mě mrzí, že se nepojede i do Jordánska, o čemž se na Dakaru spekulovalo," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články