Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Macíka čekají před Dakarem rallye v Polsku a Maroku i testování

Praha - Jubilejní 40. ročník Rallye Dakar odstartuje v Limě až 6. ledna, týmy a jezdci se však na slavnou soutěž pilně připravují již nyní. Výjimkou není ani Martin Macík, který se na start tradičně postaví s kamionem Liaz. V barvách týmu Big Shock racing jej tentokrát doplní motocyklista Jan Brabec. Zkušený motokrosař se letos začal intenzivně věnovat dálkovým soutěžím a čeká ho premiéra na Dakaru.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco Brabec bude o víkendu startovat na závodě HunGarian Baja, který je součástí Světového poháru v cross country, Macík do seriálu opět zasáhne až na přelomu srpna a září v Polsku.

"Tam chci stoprocentně jet. V Maďarsku na všechny čeká prakticky jen jeden stokilometrový okruh, v Polsku je to mnohem lepší. Najezdíme tam 700 kilometrů a trasa je pořád jiná. Mám to tak rád a hlavně Poláci jsou motoristický národ," řekl Macík, jenž se v červenci představil na předešlém závodě SP ve Španělsku a v kategorii kamionů byl nejlepší.

Až následně bude osmadvacetiletý pilot řešit další program. Zvažuje, že se představí na další rallye v Maroku nebo bude testovat v Tunisku. "Uvidíme, jak se rozhodneme. Děláme na autě dvě zásadní změny, které ale ještě nechceme specifikovat," uvedl Macík, který plánuje intenzivně začít trénovat v říjnu.

"Budeme jezdit v Sedlčanech, Milovicích nebo v Senici. Přemýšlíme i nad tím, že bychom jeli do Francie, kde na jednom okruhu jezdí peugeoty a toyoty. Dá se tam namotat 150 kilometrů, což u nás nikde nejde," podotkl Macík.

Podle všeho tak v rámci přípravy na Dakar absolvuje zřejmě dva závody. "Ideální to není. Chtěl jsem jet i Silk way, ale bylo to všechno moc narychlo. Navíc je to drahý závod, potřebujete stejné finance jako na Dakar a pro naše partnery to nebylo zajímavé," řekl.

Na hlavní závod sezony ale bude připravený. I proto, že v květnu a červnu testoval v Tunisku. "Díky tomu budeme oproti minulému ročníku napřed. Najezdil jsem tam asi dva tisíce závodních kilometrů, pořád v dunách, což by se mělo projevit v Peru. Závody ve Španělsku a Polsku mi pomohou, abych se udržel v tempu," uvedl Macík.

Plnohodnotnou součástí týmu Big Shock se letos stal motokrosař Brabec. "Z mé strany s ním panuje určitě spokojenost. Přišel kluk, který je do nepohody. Není s ním žádný problém, vše řekne přímo a baví ho to, což je vidět. Navíc si sehnal i finance, což je dost důležitá část Dakaru," řekl Macík.

Několikanásobný český mistr v motokrosu a superkrosu si ale ještě musí zvyknout na zákonitosti vytrvalostních rallye. "Jízdně si myslím, že na to má, musí ale pracovat na vytrvalosti. Neuvěřitelně se však na Dakar těší, což je na něm vidět. Jde do toho naplno a je vidět, že už má nějaké zkušenosti a v hlavě to má srovnané," dodal Macík na Brabcovu adresu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články