Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kubíček: Mistrovství kamionů v ČR? Krásné, ale nerealizovatelné

Praha – Úvahy o tom, zda vedle dakarské rallye pořádat také seriál jednotlivých mistrovství, jsou sice krásné, ale nerealizovatelné. V pořadu Dakarské ozvěny se na tom shodli expert ČT Pavel Kubíček a sedminásobný účastník proslulého závodu Jiří Žák. "Je to v kategorii snů," řekl motocyklový závodník Kubíček.

Pavel Kubíček
zdroj: ČT sport

Domácí šampionát kategorie kamionů je podle obou hostů Jiřího Zíty naprosto neprůchozí záležitostí. "Bylo by to strašně krásné. Ale Česká republika je malinká, rozsekaná, ekologicky chráněná," začal Kubíček s argumenty, které zamýšlenému podniku brání v realizaci. "Vím, jaký jsou problémy uspořádat jeden malý závod endura, nedovedu si tedy představit, co by se dělo, kdybychom tady chtěli jet kamiony," dodal.

Kubíček zároveň poukázal na finanční náročnost celé věci. "Ono je v jistou chvíli jedno, jestli jede kamion Dakar nebo dvoudenní soutěž. To auto je na konci soutěže stejně rozsekané na hadry a musí se celé předělat. Je to hodně nákladná záležitost."

Žák přiznal, že se o záležitosti bavil s pořadateli Dakaru. Nápad s domácí soutěží prý vzešel od nich. "Napadlo je, jestli neudělat seriál jednotlivých mistrovství. Ale je to problém. Jediné, co by přišlo do úvahy, by byla vojenská cvičiště, ale ty jsou ve speciálním režimu, takže je to velmi nepravděpodobné," řekl Žák. "A navíc je to furt malý prostor, pakliže si uvědomíme kilometry, které je potřeba najet," doplnil.

Podle Žáka už v minulosti nějaké pokusy byly. Jenže bez úspěchu. "Ten pokus byl po zrušeném Dakaru 2008. Zapojit do toho Maďarsko, Rumunsko, případně Slovensko, a ta rallye se tenkrát moc nepovedla," řekl s tím, že náročnost akce byla vysoká. "Tehdy to byl poslední závod, v němž jsem se účastnil, nicméně jsme se motali na pětníku, bylo to neskutečně náročné. Mnohem více než Dakar. Na lidi i podvozky, protože ty písky zde nejsou. Nebylo to ono."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články