Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Klymčiw: Po motorce se mi nestýská, auto je bezpečné, ale nechci nic přivolávat

Ve čtvrtek předal pořadatelům v Marseille svoji Škodu 130 LR a šestý start v Rallye Dakar se mu opět přiblížil. Drsná soutěž, která se jede už po čtyřiačtyřicáté, bude v Saúdské Arábii zahájena 2. ledna a bývalý motocyklový závodník Ondřej Klymčiw bude podruhé závodit v jízdě pravidelnosti s vozem v kategorii Klasik.

Jaké auto zkušený závodník poslal lodí z Francie do Saúdské Arábie na start Dakaru? "Je stejné jako loni, ale vlastně je na něm všechno jinak. Ty hlavní namáhané části jsou konečně z opravdu kvalitních materiálů, což mělo být už letos, ale bude až teď," vysvětluje.

Bere zkušený závodník další start zkušeně? "Jestli se těším? Je to spíš směs různých pocitů, emocí a nálad, kdy jste pět minut v pohodě a pak se zase něco vysype... No, mám strach, to auto není pořádně vyzkoušené. Je to jediný unikát na světě."

A dál naznačuje největší úskalí startu s předělaným vozem: "Není to legrace, otestovat jsme to auto nestihli. Dělalo se na něm celý rok, ale bylo tolik změn, že se to téměř nedalo stihnout a poslední týden na tom dělalo stále šest lidí... Ne proto, že bychom to podcenili, ale každou součástku měl někdo stokrát v ruce."

A pokračuje: "Musí se to vymyslet, nakreslit, spočítat, vyrobit prototyp, namontovat, vyzkoušet, zaměřit, upravit, znovu spočítat, vyrobit další a těch věcí jsou v autě stovky. Je to fakt masakr."

Je nám líto, video expirovalo.
Klymčiw pojede Rallye Dakar s vylepšenou Škodou

Po adrenalinu, který prožíval na motorce, a dvakrát při tom na Dakaru málem přišel o život, se mu nestýská. "Rozhodně ne," říká jasně. Je rád, že už má daleko větší pocit bezpečí, než míval na motorce. "To auto jsme udělali tak, že je nyní opravdu bezpečné. Nechci nic přivolávat, ale věřím tomu," doplňuje Klymčiw.

Měl zlomené obratle, pánev, poraněné plíce, strávil dost dnů v umělém spánku, ale náročné soutěže se ani tak nebojí, i když je to pro organismus zápřah.

"Doktoři jsou v pohodě, je to srostlé. I když by mě nikdo z nich za to asi neplácal po zádech. Je fakt, že jsem nikde na kontrole nebyl, ale ani po minulém ročníku jsem žádné problémy neměl," tvrdí.

V týmu nejsou se spolujezdcem Tomášem Böhmem sami. "Dělám technickou podporu Zdeňkovi Ondráčkovi, který jede Dakar s Toytou s džípem, osmdesátkou. A na motorce jede také můj kamarád Wolfgang ze Salzburku, jezdí dobře a chce si v devětapadesáti letech splnit sen," říká k obsazení svého upraveného kamionu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články