Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Co se může stát na Dakaru: Slováka Jakeše zasáhl blesk

San Salvador de Jujuy (Argentina) - Slovenského motocyklistu Ivana Jakeše během středeční etapy Rallye Dakar zasáhl v argentinských horách blesk. Vyvázl bez vážnějších zranění a po lékařských vyšetřeních se vrátil do bivaku. "Najednou jsem měl zeleno před očima, byla to veliká rána. Lekl jsem se a brněly mně ruce i ucho," uvedl Jakeš, který je odhodlán nastoupit do 4. etapy. Podrobné zpravodajství z Rallye Dakar sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ivan Jakeš v péči lékařů po zásahu bleskem
zdroj: Fanklub Ivana Jakeše - Facebook

Jakeš, který startuje na Dakaru podesáté, v roce 2013 skončil čtvrtý. "Ivan je extrémně silný a trénovaný, takže jsem přesvědčený, že zítra nastoupí," vysvětlil automobilový odborník Dick Bob Kvetňanský, který Jakešovi pomáhá jako team manažer. Jakeš si po zásahu bleskem stěžoval, že nevidí na jedno oko a neslyší na jedno ucho.

Ivan Jakeš na Rallye Dakar 2017
zdroj: ČTK/AP

"Všechny Ivanovy fanoušky a přátele chci uklidnit - Ivan je v pořádku a při vědomí. Po zásahu bleskem měl obrovské štěstí a neopřel se intuitivně nohou o zem, takže pneumatiky motorky odizolovaly elektrický proud," napsal Kvetňanský.

"Jsme v nemocnici v argentiské Jujuy na odběrech krve, EKG, infuzích a pozorování. Číslo 20 pokračuje v elitní skupině na Dakaru," doplnil.

Ivan Jakeš v péči lékařů po zásahu bleskem
zdroj: Fanklub Ivana Jakeše - Facebook

Třetí etapa vedla přes hory ve výšce téměř pět tisíc metrů. Bouřka přinesla i kroupy. "Každý jsme byli potencionální cíl blesku. Pár blesků, co jsem viděl, na ty jsem si mohl šáhnout. Takže jsem se taky bál. To, že to někoho zasáhne, jsem ale nečekal," uvedl Čech Josef Macháček, který ve středu vybojoval mezi čtyřkolkami třetí místo. Průběžně je šestý.

Zdroj
ČTK, ČRo Radiožurnál, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články