Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Česká účast na Dakaru bude netradičně vysoká

Paříž - Netradičně vysoký počet českých účastníků se představí na blížící se Rallye Dakar. V kategorii automobilů by se na legendární soutěži mělo představit šest českých posádek, v dnes zveřejněné startovní listině nechybí pět motocyklistů a šest pilotů kamionů.

Ilustrační foto

Velká změna je zejména v elitní kategorii automobilů, do které zasáhne český účastník seriálu mistrovství světa v rallye Martin Prokop, jenž bude členem továrního týmu Toyoty. Po letech se na Dakar vrací zkušený Miroslav Zapletal, který v roce 2009 obsadil celkově sedmé místo, což je historicky nejlepší český výsledek.

V kategorii motocyklistů a kamionů nechybějí tradiční jména. Velké ambice mezi jednostopými stroji budou mít zejména v minulém ročníku dvacátý Ondřej Klymčiw a na jubilejní desátý Dakar se chystající David Pabiška. Hlavní českou postavou mezi řidiči kamionů je Aleš Loprais, jenž tentokrát pojede s ivecem. Další Češi v čele s Martinem Kolomým nebo Tomášem Vrátným zůstali věrni tatrám.

České zastoupení budou mít i posádky Kazacha Artura Ardavičuse a Alberta Llovery z Andorry. Na zahraniční spolupracovníky spoléhají ale i Zapletal, v Austrálii žijící Peter Jerie nebo Loprais.

Osmatřicátý ročník Rallye Dakar se uskuteční od 2. do 16. ledna v Argentině a Bolívii. Zapojí se do něj 354 závodních strojů, na jejichž posádky čeká více než 9000 km. Přibližně polovina z nich by měla být součástí měřených úseků.

Česká účast na Rallye Dakar 2016:

Automobily: Miroslav Zapletal, Maciek Marton (Hummer); Martin Prokop, Jan Tománek (Toyota); Peter Jerie, Dale Moscatt (Toyota); Josef Macháček, Martin Plechatý (buggy MD rallye sport Optimus); Tomáš Ouředníček, Pavel Vaculík (Hummer); Dušan Randýsek, Rostislav Pilný (buggy Arctic cat).

Motocykly: Ondřej Klymčiw (Husqvarna), David Pabiška (KTM), Milan Engel (KTM), Jan Veselý (KTM), Rudolf Lhotský (KTM).

Kamiony: Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna, Jan van der Vaet (Iveco); Martin Kolomý, David Kilián, René Kilián (Tatra); Tomáš Vrátný, Jaroslav Miškolci, Milan Holáň (Tatra); Martin Macík ml., František Tomášek, Michal Mrkva (Liaz); Jaroslav Valtr, Josef Kalina, Jiří Štross (Tatra); Robert Randýsek, Petr Zábranský, Marek Sýkora (MAN); Artur Ardavičus, Filip Škrobánek (Tatra); Albert Llovera, Charly Gotlib, Jaromír Martinec (Tatra).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články