Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Prokop bude letos jediným českým účastníkem MS v rallye

Monako/Praha - Automobilový jezdec Martin Prokop bude v letošní sezoně jediným českým pravidelným účastníkem mistrovství světa v rallye. Navíc se premiérově představí za volantem vozu nejvyšší kategorie WRC. Někdejší juniorský světový šampion bude nově usedat za volant Fordu Fiesta RS WRC. Ostrý start do nové sezony jej čeká již ve středu, kdy bude zahájena Rallye Monte Carlo.

Devětadvacetiletý Prokop si fiestu WRC vyzkoušel již na listopadové Britské rallye, ale větší seznamování s novým vozem jej čekalo až v následných testech. "Najezdil jsem skoro tolik, co jsem chtěl. Měli jsme tři dny testů a odzkoušeli jsme hodně variant. Stihl jsem se s autem víc sžít. Jak ale teď vidím při tréninku v Monte Carlu, tak to nebude dost," řekl Prokop.

Hlavní část testů se uskutečnila ve slovinských horách a jihlavský pilot si tamní podmínky pochvaloval. "Byly dobré. Střídal se led se suchým a mokrým asfaltem. Bylo tam vše, co potřebujeme. Monte se ale jede na obrovské rozloze, takže nešlo natestovat všechno. Na padesáti procentech trati tak vím, jak bude auto fungovat. Zbytek bude pro mě nový, bude to učení," uvedl Prokop.

S novým vozem se ale prý cítí čím dál tím lépe. "Na testu, když jsem znal cestu, tak jsem se s ním cítil dobře. Někde už mě to bavilo, řešil jsem i rychlost a ne jen to projet. Jak ale přijdou nové věci, tak to budu muset zažít," uvedl Prokop, který do sezony vstoupí s novým spolujezdcem. Jana Tománka totiž nečekaně nahradil Zdeněk Hrůza. "Je to nutnost nového impulzu. S Jendou jsem to musel změnit. Cítil jsem, že vztah není úplně otevřený," řekl.

Pracovní rozchod s dlouholetým spolupracovníkem krátce před startem sezony není v rallye moc častý, Prokop si to dobře uvědomuje. "Je pravda, že jsme neměli čas na sžití. Udělat v klidu to v rallye jde ale málokdy. Sezona se přelévá z jedné do druhé a musí se dělat narychlo. Bohužel," řekl Prokop, jenž si je také dobře vědom toho, že nejsložitější to bude pro jeho nového spolujezdce.

Hrůza doposud spolupracoval s Pavlem Valouškem, se kterým v Česku rok hájili i barvy továrního týmu Škoda. "Na rychlost je proto zvyklý. Jen není zvyklý na technické tratě, to bude změna. Je to ale profík a patří mezi nejlepší spolujezdce u nás. Neměl by mě zpomalit. Je to jeden z mála lidí v Čechách, který si může dovolit jít do mistrovství světa a vozu WRC," podotkl Prokop.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články