Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Potrestaný Briatore podal žalobu na FIA

Paříž - Bývalý šéf stáje Renault Flavio Briatore podal u pařížského soudu žalobu na Mezinárodní automobilovou federaci FIA. Devětapadesátiletý Ital se pokouší zvrátit doživotní zákaz působení ve formuli 1, který dostal za zmanipulování loňského závodu v Singapuru. Trest podle Briatoreho odporuje lidským právům Evropské unie, protože nedostal možnost obhajoby. Navíc prý o kauze nerozhodoval nestranný soud, ale prezident FIA Max Mosley.

"FIA byla zneužita jako nástroj pomsty jednoho muže," napsal v prohlášení Briatore, který také bude požadovat finanční odškodné. Mluví se o částce ve výši 500 000 až 1,000 000 eur. 

Briatore byl potrestán za to, že nařídil pilotovi Nelsonu Piquetovi, aby při Velké ceně Singapuru úmyslně havaroval. Z nehody pak druhý jezdec Renaultu Fernando Alonso vytěžil vítězství v závodě. Stáj dostala od FIA dvouletou podmínku, šéfinženýr Pat Symonds pětiletý zákaz působení ve formuli. 

Proti Briatoreho doživotnímu trestu se již vyslovil promotér formule 1 Bernie Ecclestone a prezident stáje Ferrari Luca di Montezemolo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články