Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Podmol už zase skáče na motorce: Nějakou parádičku bych jim rád předvedl i na Dakaru

Legenda světového freestyle motokrosu je po těžkém zranění už hodně blízko návratu. Libor Podmol, s téměř čtyřiceti šrouby a čtyřmi titanovými destičkami v nohách, už opět skáče na motorce. "Zatím jen na motokrosové trati, ale přece... z rampy to ještě nebylo," říká bývalý světový šampion, který loni v dubnu při závodech v Německu při jednom ze skoků místo na kola v sedle motocyklu dopadl z velké výšky na obě nohy. Ty si zpřelámal tak, že se objevily úvahy, zda ještě bude vůbec chodit. Ale už chodí i jezdí.

"Mám radost, že jsem funkční, a to ježdění na motorce je skvělá rehabilitace," tvrdí spokojeně a vysvětluje, že mu s tím motorka a závodní trať hodně pomáhají.

"Když si člověk rok pořádně nedupne, tak mi hlava brání udělat něco nebezpečného a pořád na ty nohy myslím. Dupat a skákat se mi moc nechce, ale když si nasadím helmu a motokrosové boty, tak na to nemyslím a dělám i takové pohyby, které bych si normálně nedovolil," popisuje Podmol, kudy vede cesta zpátky k závodění, a dodává, že takhle to vlastně rok staré zranění lépe rozcvičuje a cítí se dobře.

Ovšem přiznává, že zatím to ještě není to pravé ořechové. "Vždycky, když těm nohám dám trochu víc za uši, tak to druhý den samozřejmě cítím," říká, že zase taková pohodička to není.

"Svaly a nervy se mi tam ještě potřebují víc vyvinout a bude chvíli trvat, než se to vrátí do podoby, v jaké to bylo," dodává, že je teprve na začátku svého postupného návratu.

Rehabilitace, cvičení a různé bylinné přípravky mu pomáhají urychlovat návrat, ale s bolestí musí počítat stále. "Když jezdím, tak necítím vůbec nic. V tu chvíli na nohy vůbec nemyslím, ale večer pak musím do vířivky a do sauny, abych to rozchodil," doplňuje pětatřicetiletý závodník, který startuje novou kariéru – chce jezdit rallye, a proto se chystá na slavný Dakar.

Je nám líto, video expirovalo.
Podmol se chystá na Rallye Dakar

První rallye v červenci

Už zná datum první rallye. "Té bych se měl zúčastnit 26. a 27. července ve Španělsku. V říjnu je pak v Maroku mistrovství světa, takže už nějakou představu mám," říká s tím, že když se mu tyhle závody povedou, tak pak už čeká Dakar.

Zatím ale ještě na motorce, kterou si pořídil právě na novou etapu kariéry, netrénuje. "Jezdím na endurové, ono je to podobné," vysvětluje. Tu novou si šetří. "Nechci si ji rozbít, stála dost peněz," dodává ke stroji, za nějž dal přes milion. "Nerad bych ji rozvěsil na stromě tady někde kolem baráku."

Minulý týden byl na kontrole v nemocnici a výsledek ho potěšil. "Kosti už vypadají na rentgenu velice dobře, ale mám být opatrný," dodal s tím, že už při kontrole přiznal, že se "trošku projíždí".

Salto na motorce pro Dakar

Je přírodní typ. Jóga, cvičení, léčivé masti a bylinky, takže ani šrouby v těle jako cizí element nechce mít natrvalo. Když se Rallye Dakar uskuteční, a když na ní bude startovat, tak potom hodlá opět lehnout na operační stůl, aby si nechal vyndat šrouby z nohou.

"Vzhledem k tomu počtu to bude dost velká operace. Kdybych si to nechal vyndat teď, tak budu měsíc dva mimo. To si nechci ani nemůžu dovolit," říká jasně s tím, že jde o titan, který zarůstá do kostí, takže kdyby měl tyhle pomocné prvky v těle déle než dva roky, tak by se vyndavaly hodně špatně.

Ovšem ani své organizační činnosti se nevzdává. S bratrem chystají v Karlových Varech velkou freestyle show, jejíž termín už kvůli kronanviru museli posunout na září, a tam se starší z Podmolů chystá předvést některé ze svých triků.

"Jestli nám to pustí, tak pár speciálních skoků předvedu, třeba salto na té dakarské motorce, což není tak často k vidění," říká o stroji, který váží kolem dvou set kilogramů. Podmol ale ví, že ho čeká hlavně spousta organizační práce. "Takže to ježdění bude spíš na ostatních."

Věří, že i po té, co se chystá zaměřit na rallye, si najde čas na vymýšlení a realizaci podobných kousků. Nevylučuje, že by něco mohl ukázat i při dakarském závodě. "Nebylo by to špatné pro mojí popularitu a moje partnery, kteří by tak byli vidět," uvažuje nahlas pravděpodobně první freestyle motokrosař, který se tohohle závodu zúčastní. "Tak bych jim tam měl předvést nějakou parádičku," zasní se.

Sponzoři? Bude to bída

Ovšem i na něho dopadá stín kronavirové pandemie, což poznává i na sponozorech. "Bude to bída. Jsem uvázaný u amerického Rock Staru, který si mě drží. Ale jinak je fakt, že mi pandemie vzala jednoho partnera, který byl speciálně na rallye," vypočítává.

Shání si partnery sám, ale přiznává, že teď se mu v tomhle směru ale příliš nedaří. "Od začátku jsem říkal, že to nechci platit ze své kapsy, ale nechtěl jsem se kvůli sponzorům stresovat, a tak jsem si koupil motorku, a ty měnší rallye objedu víceméně na svoje náklady. I když dlouhodobé partnery mám, ti mi zůstávají a jsem jim vděčný, ale žádní noví nepřibyli."

Podmol také píše další knihu, už třetí svůj deník, v němž se bude věnovat době kolem karambolu a cestě o návratu k závodění. Předchozí dva deníky se prodaly v pětitisícovém nákladu. "Ten první se ještě dotiskoval," řekl chlapík, který se rozhodně nenudí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články