Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Podle svědků nebyla tragická rallye v Lopeníku dost označená

Uherské Hradiště – Nejtragičtější rallye v novodobé historii dnes opět řeší okresní soud v Uherském Hradišti. Při nehodě závodního vozu v obci Lopeník zahynuly na podzim 2012 čtyři mladé dívky. Z usmrcení a těžké újmy na zdraví z nedbalosti se zpovídá dvaadvacetiletý traťový komisař Petr Plášek, který měl diváky vykázat ze zakázané zóny. Obžalovaný vinu odmítá. U soudu už dříve zaznělo, že chyba mohla být i na straně pořadatele, podle policie ale pořadatel nepochybil.

Petr Plášek
zdroj: ČTK autor: Omelka Josef

U soudu dnes vypovídali další svědci. Promluvila například teta zemřelých dívek, která kolem místa neštěstí projížděla několik hodin před zahájením rallye. Podle ní nebylo značení zakázaných zón dostatečné. "Neviděla jsem velké cedule, že někde nesmím stát nebo někam jet. Pokud bylo někde něco na stromech, tak jsem si toho nevšimla," uvedla žena.

Vypovídal také jednadvacetiletý mladík, který byl traťovým komisařem. První školení v Uherském Brodě bylo podle něj obsáhlé, pořadatelé promítali prezentace a komisaři se seznamovali s různými situacemi. Při setkání komisařů v den rallye se dozvěděli své místo na trati a rozdělovaly se poslední pokyny. "Tam už žádné prezentace nebyly, jen se povídalo. Ale přišel jsem o něco později," řekl svědek.

Je nám líto, video expirovalo.
Pokračuje soud s traťovým komisařem z Lopeníku

Soud začal případ projednávat v únoru. Dosud byla přednesena obžaloba, vyslechnut obžalovaný Petr Plášek a vypovídala také řada svědků včetně příbuzných obětí. "Je to strašná tragédie nejen pro mě, ale pro celou obec. Přišel jsem o přítelkyni i o další známé. Dosud jsem se s tím nevyrovnal. S rodinami jsem v kontaktu, snad mě z toho neviní," uvedl v únoru obžalovaný.

Kdo za to může?

Kvůli nehodě je před soudem jako jediný obžalovaný právě traťový komisař Plášek, který podle žalobce nevykázal dívky z nebezpečného místa u trati, kde do nich ve vysoké rychlosti najel závodní vůz. Plášek vinu odmítá, poukázal na nedostatečné školení i na to, že na místě nebylo značení. To tvrdili i příbuzní obětí. "Když jsem se dozvěděl, co se stalo, jel jsem na místo. Žádné pásky ani zákazy jsem tam ale neviděl. Žlutočernou pásku pořadatelé natahovali a cedule Zakázaný prostor nalepovali až po nehodě," uvedl už dříve u soudu otec dvou dívek, které při nehodě zahynuly.

Naopak pořadatelé tvrdí, že lokalita označená byla. K závěru, že organizátor nepochybil, dospěla i policie. Obviněn nebyl ani řidič, který jel závod na uzavřené trati, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba. Bylo ale na pořadatelích, aby zajistili bezpečnost diváků. Podle hlavního pořadatele Petra Bujáčka by se tragédie nestala, kdyby komisař Plášek dívky ze zakázaného prostoru vykázal či zavolal vedoucímu rychlostní zkoušky, aby závod přerušil.

Co se stalo v Lopeníku?

Záznamy z kamer ze soutěžních vozů potvrdily, že pár minut před událostí se na místě nehody k traťovému komisaři Petru Pláškovi, který měl za úkol nebezpečný úsek hlídat, připojilo několik dalších osob. Správně je měl okamžitě vykázat - ze záznamu ale vyplývá, že tak neučinil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články