Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Plošinář Milík: Hranicí spokojenosti na Markétě je pro mě semifinále

Praha – Až se v sobotu na pražské Markétě rozezní motory plochodrážních speciálů ku příležitosti závodu Grand Prix, mezi účastníky nebudou chybět ani čeští zástupci. Jedním z nich je Václav Milík. Ten se na domácí podnik dostal díky divoké kartě a rád by se po loňském nezdaru předvedl. "Nejspokojenější bych samozřejmě byl, kdyby se povedlo finále, ale hranicí spokojenosti je semifinále," přiznal Milík.

Václav Milík
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Milík má na domácí trati velkou motivaci. Loni mu totiž závod nevyšel a nasbíral pouhé dva body. "Jsem moc rád, že mohu znovu jet, protože loni mi to moc nevyšlo. Chtěl jsem tam udělat co nejvíce bodů za každou cenu. A to je prostě špatně. Poznal jsem to i při extralize v Polsku, kdy tam každý chodil s tím, že je třeba dělat body, a mně se ten závod vůbec nepodařil," uvedl Milík.

Dařilo se mu naopak v kvalifikaci mistrovství Evropy, kde dojel čtvrtý, a ještě o příčku lepší výsledek zajel při kvalifikačním závodě o účast v seriálu Grand Prix mistrovství světa na příští rok.

"Když člověk nedrží tu motorku křečovitě, tak jede líp. Na Grand Prix proto potřebuju jít na start úplně bez stresu. Jako na běžný jiný závod. A pak budu bodovat. Hlavně na psychiku byla loňská Grand Prix obrovskou zkušeností. Začal jsem pořádně jet až od čtvrté jízdy," vzpomínal Milík.

Je nám líto, video expirovalo.
Plochodrážnická elita se znovu sejde na Markétě, chybět nebudou ani Češi

Hodně mu pomáhají i zkušenosti z polské nejvyšší soutěže, kde hájí barvy týmu Sparta Wroclaw. "Pamatuji si, jak loni při Grand Prix jsem ze všech stran slyšel 'musíš zajet a udělat výsledek'. Jak jsem v Polsku, tak se učím to vypouštět. Když si sednu před jízdou do depa, tak vše okolo vypustím z hlavy," přiblížil Milík.

"Soustředím se jen na jízdu a na to, že chci vyhrát, protože chci já, a ne proto, že to chtějí všichni okolo. Myslím, že tohle už jsem nějak pochopil," doplnil jednadvacetiletý talent.

O tom, že by využil služeb psychologa, jak bývá v současném světě sportu poměrně obvyklé, prý neuvažuje. "To by bylo hodně špatné, kdybych potřeboval psychologa. Jsem mladý a věřím, že si to dokážu v hlavě srovnat sám, a ne aby to rovnal někdo jiný. A když už, tak mi stačí táta," smál se Milík, jehož otec na ploché dráze rovněž závodil.

Po minulé sezoně se cítí vyježděnější. "Pomohla mi extrémně moc Anglie, měl jsem hodně závodů a cítím se na motorce úplně jinak. Cítím se dobře, vyladili jsme motorku, která jede čím dál lépe, a věřím, že mi to v této sezoně jede natolik dobře, že bych mohl udělat i nějaké body v Grand Prix," je přesvědčený Milík.

A má smělé cíle i ohledně umístění na břevnovském stadionu Markéta, kde se 23. května tradičně pojede. "Nejspokojenější bych samozřejmě byl, kdyby se povedlo finále, ale hranicí spokojenosti je semifinále," řekl Milík.

V Polsku navíc zahodil ostych a přebytečný respekt vůči nejlepším. "Je to špička ploché dráhy a jezdí ji i všichni jezdci z Grand Prix. Stát vedle nich na startu, poznávat je, to člověku určitě pomůže a bere pak ty hvězdy jako každého normálního závodníka," vysvětlil Milík.

Pražská dráha patří mezi jeho oblíbené. "Ta dráha je super, je závodivá, mám ji rád. A nic na tom nemění ani to, že se mi tam loni při Grand Prix zrovna žádný velký úspěch nepodařil. Věřím, že letos se mi na ní bude dařit," řekl Milík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články