Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plochodrážní Grand Prix v Praze vyhrál debutant Sajfutdinov

Praha – Ruský plochodrážník Emil Sajfutdinov nečekaně vyhrál Grand Prix České republiky na pražském stadionu Na Markétě. Rus využil zaváhání dánského mistra světa Nickiho Pedersena, který nepostoupil ze semifinále a přišel o možnost přidat v české metropoli třetí triumf v řadě. Devatenáctiletý Sajfutdinov vyhrál hned při svém debutu v Grand Prix. Druhý dojel Švéd Fredrik Lindgren, třetí Australan Jason Crump před krajanem Leighem Adamsem. Český jezdec Matěj Kůs si připsal za večer jediný bod.

Závody na ploché dráze
zdroj: ČTK autor: ČTK

Dvojnásobný juniorský mistr světa Sajfutdinov přitom v závěrečné jízdě vůbec být nemusel. Ve druhém semifinále se totiž pokusil hned po startu o tvrdý atak na Pedersenovu vnitřní dráhu, jenže byl pomalejší a od zadního kola soupeře se vzápětí zřítil na dráhu. Rozhodčí ale Rusův manévr neklasifikovali jako úmysl a dali mu šanci na nový start.

A to se stalo Pedersenovi osudným, protože hned v úvodu udělal chybu a pustil do vedení právě mladého Rusa, který vyhrál, zatímco Pedersen dojel třetí a přišel o možnost v Praze podruhé obhájit prvenství. Sajfutdinov pak podobným způsobem soupeřům pláchl po první zatáčce i ve finále a suverénně si dojel pro triumf. Stal se vůbec prvním nováčkem v novodobé historii šampionátu, kterému se to podařilo.

Ruský závodník přitom v úvodních jízdách nevypadal na favorita a spíše paběrkoval, ale stejně jako později v semifinále i ve třetí jízdě jej pozvedl souboj s Pedersenem. Kolem úřadujícího šampiona proklouzl na druhé místo. Hned v další jízdě využil slabších soupeřů a vyhrál jako vůbec první z nejméně výhodné bílé dráhy.

Mladý Rus jako by byl prokletím favoritů. Ve své poslední rozjížďce potrápil Poláka Tomasze Golloba, kterého sice neporazil, ale zkomplikoval mu život natolik, že o bod nepostoupil do semifinále. Zhruba čtyři tisícovky polských příznivců měly celkově smutný večer, protože ani jeden ze čtyř jejich krajanů do semifinálových bojů nepostoupil. O to více aspoň Poláci fandili Sajfutdinovovi.

Skromné důvody k radosti si domů odnesli i čeští příznivci. Jediný domácí závodník Matěj Kůs totiž při svém debutu vyválčil jeden bod ze druhé jízdy, ale zvláště v posledních rozjížďkách bylo jasně patrné, že devatenáctiletý mladík postrádá zkušenosti. Ve třetí jízdě se dral kolem mantinelu do vedení, jenže mu cestu zavřel Gollob a český závodník už si ve zbytku večera body nepřipsal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články