Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ostré lokty jsou třeba, ale Fenati měl dostat stopku navždy, říká Kornfeil

Zažil už hodně, ale tohle je příliš i pro něho. Jakub Kornfeil je v pětadvaceti letech nejstarším závodníkem v nejslabší kubatuře mistrovství světa silničních motocyklů Moto3, ale to, co udělal Romano Fenati v rychlosti přes 200 km/h, když zmáčkl na cílové rovince brzdu na motorce vedle jedoucího Stefana Manziho, to bylo hodně přes čáru. "Měl dostat stopku navždy a už to s ním neřešit," říká český závodník.

Romano Fenati
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/STUDIO FOTOGRAFICO BUZ

Dvaadvacetiletý Ital, který vyhrál deset velkých cen a je vicemistrem kategorie Moto3, si tím nejspíš podepsal ortel – ze svého týmu v Moto2 dostal vyhazov a ten, v němž měl startovat v příští sezoně, od jeho angažování odstoupil. "Doufám, že už se do šampionátu nevrátí," konstatoval Kornfeil a vypadá to tak, protože Ital, který dostal od vedení seriálu stopku na dva závody MS, nejdříve zveřejnil omluvu a pak napsal, že končí kariéru.

O horkokrevném Italovi český závodník mluví jako o nevyzpytatelném jezdci. "Něco podobného udělal už několikrát, byl za to potrestaný, ale je nepoučitelný - nikdy si z toho nic nevzal. Teď sice napsal, že toho lituje a omlouvá se, ale já si myslím, že mu to spíš jen někdo poradil. On je totiž takový, tak jak se zachoval při závodě, se chová i v běžném životě," rozpovídal se Kornfeil na téma, které nyní rezonuje mezi jezdci šampionátu. "Všichni o tom mluví. Tohle překročilo všechny meze," dodal s tím, že se u nikoho jiného s ničím podobným nesetkal.

"Já jsem s ním naštěstí nikdy žádný konflikt neměl, ale spousta dalších jezdců s ním konflikty měla," vyvětluje Kornfeil, že Fenati není v šampionátu oblíbený.

Je nám líto, video expirovalo.
Fenatiho za zkrat s brzdou vyhodili z týmu

Jak k tomuto téměř trestnému činu došlo? "Stefano ho jen závodnicky vytlačil mimo trať, což je celkem běžné, nic vážného," popsal sedmý muž průběžného pořadí v Moto3, který v San Marinu dojel pátý. "Ve strkanicích je běžné, že si dáte loket, ale nic víc," vysvětluje situace, které v závodech nastávají, a dodává, že ostré lokty jsou třeba.

Ani jako nejstarší jezdec ve své třídě nemá žádnou úctu o trochu mladších dravců. "Spíš naopak, jsou ofrklejší," tvrdí rodák z Kyjova, ale nedá se. "Musím jím to vrátit a čau, nic víc," dodal s tím, že občas proběhne i nějaká ostřejší výměna slov. "Ale to je jen na trati, potom v paddocku už jsme zadobře."

Žádný seznam závodníků, na které je lepší si dávat pozor, však český závodník nemá. "Teď ne, ale v minulosti to byl hlavně Masbou a ještě jeden jezdec, jehož jméno si teď nevybavím. Na ty jsem si radši dával bacha," přiznal Kornfeil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články