Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ogier ovládl Katalánskou rallye a slaví čtvrtý titul mistra světa v řadě

Barcelona – Hegemon současné rallye Sébastien Ogier potvrdil svou výjimečnost. Francouzský jezdec vyhrál Katalánskou rallye a počtvrté v řadě se stal mistrem světa. Ve Španělsku zvítězil závodník Volkswagenu o 15,6 sekundy před Španělem Danim Sordem, třetí skončil už s více než minutovou ztrátou Belgičan Thierry Neuville. Český jezdec Jan Kopecký skončil na osmém místě a vyhrál kategorii WRC2. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ogier vyhrál v Katalánsku a je počtvrté mistrem světa

"Byla to těžká sezona, ale s úžasným koncem. Obhájit titul už dvě rallye před koncem je prostě fantastické," řekl Ogier po 37. vítězství v kariéře. "Moje velké poděkování patří týmu, který mi pokaždé nachystal perfektní auto," dodal. 

Dvaatřicetiletý Ogier potřeboval pro celkový triumf dojet třetí, po odstoupení jeho největšího konkurenta Mikkelsena mu však stačilo k titulu získat bod. V sobotní druhé etapě se ale dostal do čela, první příčku už neopustil a vyhrál pátou rallye v sezoně. Celkové prvenství si zajistil dva závody před koncem šampionátu, stejně jako v předchozích letech mu k němu pomohl navigátor Julien Ingrassia.

Ziskem čtvrtého titulu se Ogier zařadil po bok finských jezdců Juhy Kankkunena a Tommiho Mäkinena. "Být vedle těchto velikánů, na to jsem nesmírně hrdý," poznamenal Ogier. Historickému pořadí neohroženě vládne devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb, který šampionátu dominoval před Ogierem.

Francouzská vítězná série v MS trvá už od roku 2004. Předposledním závodem sezony bude za dva týdny Britská rallye, šampionát pak skončí v listopadu v Austrálii. Bojovat se bude už jen o druhé místo, Mikkelsen i Neuville nyní mají shodně 127 bodů a nevelký náskok před dalšími konkurenty. 

Kopecký se triumfem ve WRC2 udržel ve hře o mistrovský titul v této kategorii. "Vítězství na Španělské rallye má cenu zlata. Poté co jsme byli třikrát za sebou druzí ve WRC2, nastal čas na úspěch," uvedl Kopecký, který má 80 bodů a je průběžně čtvrtý. Do konečného hodnocení se však započítává jen šest výsledků a Kopecký má aktuálně na kontě výhru a tři druhá místa. Martin Prokop měl v 17. rychlostní zkoušce nehodu a ulomil kolo. 

Katalánská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích - konečné pořadí (po 19 RZ):

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) 3:13:03,6, 2. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20) -15,6, 3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) -1:15,0, 4. Paddon, Kennard (N. Zél./Hyundai i20) -1:27,8, 5. Östberg, Flöene (Nor./Ford Fiesta RS) -3:24,4, 6. Tänak, Molder (Est./Ford Fiesta RS) -5:24,9, ...8. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -9:05,1, Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) nedokončili. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články