Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Novotná po karambolu na Silk Way Rally odkládá berle a shání peníze na Dakar

Je jí třicet a šrámů na těle má víc než několik daleko starších žen dohromady. Gabriela Novotná je opět ve stavu rekonvalescence. Motorkářka, která loni kvůli zlomené klíční kostí nedokončila svoji první účast na Rallye Dakar, nyní zvolna odkládá berle. V červenci si při Silk Way Rally v Mongolsku při pádu zlomila pánev a nohu nad kotníkem. Přesto se ještě nevzdala myšlenky jet nadcházející Rallye Dakar v Saúdské Arábii.

Sport
zdroj: ČT4

Jak k její havárii došlo, si vzpomíná naprosto přesně. "Před závodem jsme dávali vycentrovat kolo, ale asi to nebylo dobře dotažené a před etapou si toho nejspíš mechanik nevšiml. Motorka se postupně začala trochu vlnit a na padesátém kilometru se kolo rozpletlo, a když jsem projela takovým ďolíkem, tak se motorka rozvlnila hodně a poslala mě mimo cestu," vysvětlovala sympatická dívka, která si už na motorce dříve zlomila dvakrát klíční kost, roztříštila si holeň a zlomila kotník.

Přiznala, že po pádu netušila, jak jsou zranění vážná, a ještě s tím dokončila závod. Věřila, že jde jen o naraženou kostrč. "Doufala jsem, že mám jen naražený zadek, dojela jsem pomalu a velmi opatrně, a ještě jsem se trochu postarala o motorku," vzpomíná.

"Ale ve stanu u mediků jsme pak zjistili, že holeň i pánev jsou ruplé. Asi mám posunutý práh bolesti, ale jeden motorkář na Facebooku mi popsal podobnou zkušenost s tím, že po pádu se to dá vydržet. Ale když jsem si lehla a čekala jsem na rentgen nohy, tak už jsem se pak z lehátka nezvedla," konstatovala s tím, že cesta domů byla strašná a bez toho, že jí pořadatelé zajistili letenku v business class, kde si mohla lehnout, by to nedala.

Teď už se ale cítí každým dnem lépe. "Už rehabilituju a vypadá to dobře. Ven chodím o berlích, ale doma už mohu chodit i bez nich. Těším se, až budu moci do plné zátěže. Uvidím, jak to půjde," řekla a věří, že v září už by mohla začít plnohodnotně trénovat - zatím aspoň na kole. "S trenérem věříme, že dotrénovat to do Dakaru je pořád možné," dodala.

Ovšem plánovaný start v tomhle slavném pouštním závodě jistý stále nemá, a nejen kvůli zdraví. "Ještě nás čekají nějaká jednání a s organizátory bylo domluvené, že zaplatíme někdy v půlce září," vysvětlila nejistotu, v níž nyní je, protože ještě neví, zda sežene dostatek peněz. "Start na Dakaru obnáší tak sto tisíc eur," dodala, jakou sumu musí dát se sponzory dohromady, a hypotéku, kterou si brala na první účast na Dakaru, už zopakovat nemůže a ani nechce.

Gabriela Novotná
zdroj: ČT sport

Také si už po posledním zranění začíná hodně uvědomovat, že sport, který dělá, je jedno velké riziko. Vždyť i Ondřej Klymčiw, který obsadil na Dakaru jedenácté místo, ale také se tu několikrát málem zabil, tvrdí, že není otázkou, jestli takový pád přijde. Otázkou je jen, kdy přijde.

S tím Novotná souhlasí. "Tenhle sport je extrém. Já se opravdu snažila jet teď opatrněji, ale přišel technický problém. A toho, co vás může překvapit při závodě, je strašně moc a jen na tu opatrnost se nedá spoléhat. Teď jsem si to uvědomila víc než kdy jindy," vysvětluje.

Umí si představit, že se bude věnovat něčemu jinému. "Protože do toho dávám všechny svoje peníze, které mám i nemám. Potom člověk zvažuje, jestli není rozumnější je dát do něčeho jiného. Třeba do cestování, kde to riziko takové není a zážitků je taky spousta." Tvrdí a dodává, že kdyby jí někdo za závodění platil, bylo by to jinak, ale takhle to je pro ni drahý, a ještě velmi rizikový koníček.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články