Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Na seznamu pro příští sezonu F1 je 13 týmů

Paříž - Na seznamu účastníků v příští sezoně mistrovství světa formule 1 je všech deset stávajících stájí včetně Ferrari, které si však nárokuje přijetí podmínek podobně jako dalších pět týmů: McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyotu a Brawn GP. Nelíbí se jim nové změny v pravidlech, zejména zavedení volitelného omezeného rozpočtu. Podle prohlášení FIA bude vedení formule se stájemi o jejich podmínkách ještě jednat a rozhodnutí by mělo padnout do 19. června. Mezinárodní automobilová federace (FIA) dnes zveřejnila seznam týmů pro rok 2010, v němž navíc figurují tři nováčci Campos Grand Prix, Manor Grand Prix a USF1.

Ferrari sice patří k největším odpůrcům nových regulí, ale na seznam jistých účastníků bylo zapsáno podle agentury Reuters proto, že má dlouhodobou smlouvu na účast v šampionátu, stejně jako Toro Rosso a Red Bull. Týmy Williams a Force India naopak přislíbily účast v šampionátu bez jakýchkoliv podmínek.

Italská stáj nicméně okamžitě v prohlášení reagovala, že pokud se nezmění pravidla, příští rok ve formuli nebude. "Abychom vyvrátili jakékoliv pochybnosti, Ferrari všechny ujišťuje, že se nezúčastní šampionátu formule 1, pokud budou stále platit regule, které porušují práva Ferrari vyplývající z dohody s FIA," uvedl tým v prohlášení.

Proti zveřejněnému seznamu se postavila i Asociace stájí formule 1 (FOTA), podle které na něm jsou týmy proti své vůli. "Žádáme, aby zasáhla Světová rada motosportu a vyřešila stávající situaci. Se zástupci FIA jsme už mnohokrát jednali a nebyli jsme schopni se dohodnout," napsala v prohlášení. "Na seznamu je pět stájí umístěno podmínečně, Ferrari, Red Bull a Toro Rosso pak byly zapsány proti jejich vůli jako jistí účastníci. Všechny tyto stáje jsou přitom zajedno a mají z krize ve formuli velké obavy," dodala.

Asociace stájí formule 1 (FOTA) je s FIA již delší dobu ve sporu kvůli zavedení úsporných opatření, mezi něž patří volitelný rozpočtový strop ve výši 40 milionů liber. Ten měl přilákat do formule nové týmy, protože kdo na něj přistoupí, bude mít oproti ostatním výhody v technologické oblasti. Ferrari a spol. kvůli tomu dokonce pohrozily založením vlastního seriálu, pokud nebudou pravidla pro příští rok upravena podle jejich požadavků.

Fanoušci se mohou těšit na tři nové týmy

Ke třem dnes oznámeným nováčkům patří španělský tým Campos Grand Prix, za kterým údajně stojí mexický miliardář Carlos Slim Helú. Společnost v roce 1998 založil bývalý jezdec formule 1 Adrián Campos (v letech 1987-1988 jel v 21 závodech za stáj Minardi) zprvu jako Adrian Campos Motorsport, později se společnost přejmenovala.

Britský Manor Grand Prix řídí vlastník motoristické stáje Manor Motorsport John Booth a bývalý šéf stáje Simtek Nick Wirth. Tým Manor Motorsport se účastní závodů formule 3.

Americký tým USF1 byl založen letos v Charlotte v Severní Karolíně. Za týmem stojí technický ředitel americké stáje Stewart Haas Racing (dříve známá jako Haas CNC Racing), která jezdí americkou sérii Nascar, a britský novinář Peter Windsor.

Technici týmu Ferrari
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články