Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vyhrát tak závod a skončit v top pětce, říká Kornfeil před startem šampionátu

Je jedním ze tří českých závodníků, kteří pojedou mistrovství světa silničních motocyklů. To startuje druhý březnový víkend v Kataru a Jakub Kornfeil věří, že ho čeká nejlepší sezona. "Je asi už moje poslední v Moto3," tvrdí jezdec, který přestup výš zvažuje už dlouho. O víkendu absolvoval druhé testy nové motorky na okruhu ve španělském Jerezu a dojmy má zatím jen pozitivní.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Mám dobrý pocit a musím to zaklepat - motorka KTM 2019 mi sedí a to je nejdůležitější. Je to nejlepší kátéemka, na které jsem zatím jel," říká Kornfeil s tím, že má k dispozici to nej, co tahle firma na sezonu udělala. Ale trochu zklamaje z výsledku testů, v nichž měl až devatenáctý čas.

"Ztráta na nejrychlejší ale byla minimální. A měl jsem smůlu, že když jsem jel nejrychlejší kolo, tak dali červenou vlajku a to byla velká škoda, protože jinak bych byl stoprocentně v první pětce," popisuje situaci na víkendových testech v Jerezu.

V pětadvacedti letech patří k nejstarším jezdcům v nejslabší kategorii šampionátu a už začíná jedenáctou sezonu, ale tvrdí, že mu za ty roky závodění nezevšednělo. "Naopak, jsem plný dojmů z testů a strašně moc se těším do Kataru, až šampionát konečně začne, motivace mi rozhodně neschází," říká tónem, kterému se nedá nevěřit. "Jsem sice deset let v jedné třídě, ale věci se mění – technika, struktura týmu, sponzoři, soupeři – pořád je spousta nových věcí," vysvětluje.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil měl na dohled stupně vítězů, nakonec dojel desátý

V týmu Pürstel je jedničkou po Marcu Bezzecchim, jenž loni skončil v celkovém hodnocení třetí a odešel o třídu výš. Kornfeil jde do sezony jako osmý jezdec loňského pořadí. "Mé zbožné přání je dostat se do top pětky. To je takový signál, že je možné přestoupit o kategorii výš," vysvětluje. Kontakty s některými týmy z vyšší třídy má, ale říká jasně... "Je to hodně o penězích."

V Moto3 stál Kornfeil už čtyřikrát na stupních vítězů, ale ani jednou na tom nejvyšším... "Určitě bych to chtěl letos zlomit a aspoň jeden závod z těch devatenácti, které jsou přede mnou, vyhrát. Ale o tom rozhoduje strašně moc věcí, které se musejí v jeden den sejít," popisuje, s čím jde do sezony.

A jaká chemie vládne v Kornfeilově týmu, kde jsou oba jezdci z Česka? "Jsou týmy, v nichž si kolegové hodně pomáhají, a pak týmy, kde se třeba i nenávidí. My to s Filipem máme nastavené tak, že si pomáháme. Respektive, on mi pomáhá, já ho pak vždycky předjedu," říká s úsměvem. Hned ale dodává: "Pomůžeme si vzájemně, zatím je to dobré, uvidíme, co dokážeme v závodech," komentuje spolupráci v týmu se sedmnáctiletým nováčkem v Moto3.

Před startem do sezony už oba čekají jen poslední testy přímo v dějišti prvního závodu. "V Kataru už si dáme jen testy, pak čtyři dny volna a po nich už přijde závodní víkend," popsal Kornfeil zbývající program.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články