Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Těžký pád a operace. Kornfeil musel restart kariéry odložit: Tahle sezona už je pryč

Pokus o návrat do velkého světa závodních motorek skončil vážným karambolem. Jakub Kornfeil má za sebou jedenáct sezon v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů, ale pro nedostatek sponzorských peněz už do té minulé přes stále trvající smlouvu nenastoupil. Pak následovalo krátké a ne moc úspěšné angažmá v elektrické sekci šampionátu MotoE a v zimě měl nabídku z mistrovství světa superbiků.

"Před několika týdny jsem byl na testech ve Španělsku," vysvětluje sedmadvacetiletý závodník z Kyjova. "Ale bohužel jsem měl pád a poranil jsem si ruku tak, že jsem minimálně na tři měsíce out. Takže tahle sezona už je pryč," říká.

Podle závodníka, který v MS několikrát stál i na stupních vítězů v kategorii Moto3, šlo o diletantskou chybu mechaniků. "Kapal mi olej na zadní kolo a kvůli tomu jsem ve druhém kole dostal highsidera a už jsem letěl," vzpomíná na krušné chvíle.

"Zkoušel jsem to zachránit – udělal jsem stojku na řídítkách, ale bohužel jsem dopadl před motorku a ruka mi zůstala nešťastně pod řídítky tak, že mi to ubrousilo kus ruky. Hned jsem šel na operaci a doufám, že to udělali dobře. V operačním protokolu je, že ta šlacha byla na 95 procent přeřízlá. Takže se musela operovat. Teď už jsem doma a každý den cvičím, aby šlachy zase správně fungovaly," popisuje závodník, jak je na tom nyní.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil: Není pro mě zajímavé jezdit podřadnou soutěž

Po tvrdém pádu prostředníček i prsteníček na levé ruce zkušenému jezdci stále nefungují, jak by měly. "Ne že bych nezavřel ruku, ale nejdou mi pořádně nahoru. Je to špatné – jsem teď odstavený," vysvětluje, jak dopadlo testování na strojích pro šampionát supersportu.

Z hlasu ale nevyčtete nějaké větší zklamání. Bere to sportovně. "Rozhodně to nevzdávám. To holt k tomu sportu patří," dodává věcně. "Do toho jdete s tím, že se to může stát. A jeden pád mě nazastaví," říká jasně.

Ovšem v téhle sezoně to podle jeho slov určitě nebude. "MotoE určitě ne, Moto3 je uzavřená kapitola a dostat se do MS je nereálné, protože všechny smlouvy jsou uzavřené. A u superbiků také, takže tuhle sezonu se budu bavit jinými věcmi," říká s tím, že jeho případný návrat do paddocku jakéhokoliv mistrovství světa je teď daleko.

Nabídky pro nadcházející sezonu tak skončily smolně. "Byl jsem přesvědčený, že dělám dobrou věc a půjdu do dobrého týmu, ale za ty dva dny, co jsem s nimi strávil, jsem se přesvědčil, že to není taková hitparáda, jak jsem si představoval. Je to škoda. Mám zkušenosti jen z týmů v MotoGP a tenhle nebyl na takové úrovni, což se hned projevilo na připravenosti motorek. Obě byly takové všelijaké, a proto se to stalo," vrací se k poslednímu testování.

Po karambolu ale nezrušil další své aktivity. "Chci teď hlavně trénovat mladé piloty – to mě naplňuje nejvíc," dodává.

Je také továrním jezdcem brněnské firmy, která vyrábí stále populárnější motorové surfy – jetsurf. "Tam je velice zajímavý kalendář: pojedu mistrovství světa i Evropu," říká muž, který má v tomhle novém odvětví dva tituly mistra světa. "Rozjíždí se to hodně. Továrna má vyprodané surfy na celý rok dopředu," tvrdí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články