Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Salač vyrazí do Velké ceny Indonésie z první řady, v kvalifikaci byl třetí

Do nedělní Velké ceny Indonésie odstartuje motocyklový jezdec Filip Salač z první řady. V mimořádně vyrovnané kvalifikaci Moto2 na okruhu Mandalika obsadil třetí místo. Za nejrychlejším časem Arona Caneta zaostal jen o 19 tisícin sekundy. Španěl vybojoval druhou pole position v sezoně s náskokem tří tisícin před krajanem Manuelem Gonzálezem.

Je nám líto, video expirovalo.
Salač skončil v kvalifikaci na Velkou cenu Indonésie třetí

Salač bude startovat z první řady potřetí v sezoně. Na úvod šampionát v portugalském Portimau měl výhodu pole position, v dubnu v americkém Austinu byl v kvalifikaci třetí.

Na stupně vítězů se v dosavadních 14 závodech letošního ročníku probojoval v květnu v Le Mans, kde dojel druhý. V průběžném pořadí Moto2 patří jednadvacetiletému českému jezdci sedmé místo.

V kvalifikaci si Salač vynahradil nepovedené vystoupení v pátečních trénincích, v nichž zaznamenal 22. čas. "Po včerejšku, kdy jsem byl ve výsledcích dole, to bylo dobré. Ve třetím tréninku jsme byli rychlí a dostali se přímo do druhé části kvalifikace," pochvaloval si.

"V kvalifikaci jsem pak měl i štěstí, protože jsem se dostal do dobrého slipstreamu (vzduchového pytle) a podařilo se mi zajet dobrý čas. Se závodní rychlostí na tom ale extra dobře nejsme, takže v neděli to bude trochu boj. Cílem bude první desítka, za tu budeme rádi," prohlásil Salač. Před dvěma týdny v Japonsku skončil pátý.

Kvalifikaci MotoGP ovládl poprvé v kariéře Luca Marini, který dvakrát vylepšil traťový rekord. Ital, jenž si před třemi týdny zlomil na Velké ceně Indie klíční kost, se jako první na indonéském okruhu dostal pod hranici 1:30 minuty. Lídr šampionátu Francesco Bagnaia z Itálie překvapivě nepostoupil do druhé části kvalifikace a na startu se postaví až do páté řady.

Bodovaný sprint opanoval Martin

Bodovaný sprint na závěr dnešního programu vyhrál počtvrté v řadě Jorge Martín a v čele šampionátu o sedm bodů předstihl Bagnaiu, který dojel osmý. Španělský závodník odrazil v závěru útok Mariniho a poprvé v kariéře vede pořadí mistrovství světa.

"Je to skvělý pocit. Start ze šestého místa nebyl ideální, rozhodně to není nejlepší pro zítřejší závod, ale dařilo se mi předjíždět, i když na téhle trati je to normálně dost obtížné," radoval se Martín. "Vyhrát bylo těžké, protože Luca jel v závěru opravdu rychle. Vést šampionát je úžasné. Je to sen. Mám radost, že jsem v čele," dodal.

Třetí místo vybojoval Mariniho stájový kolega Marco Bezzecchi, jenž v Indonésii rovněž startuje po zlomenině klíční kosti. Ital do závodu nastoupil necelý týden po operaci.

Kvalifikace na Velkou cenu Indonésie, závod MS silničních motocyklů:

Moto3: 1. Moreira (Braz./KTM) 1:39,085, 2. Masiá (Šp./Honda) -0,040, 3. Alonso (Kol./GasGas) -0,225.

Moto2: 1. Canet 1:34,155, 2. González (oba Šp./Kalex) -0,003, 3. Salač (ČR/Kalex) -0,019.

MotoGP: 1. Marini (It./Ducati) 1:29,978, 2. Viňales -0,031, 3. A. Espargaró (oba Šp./Aprilia) -0,154.
Sprint:
1. Martín (Šp./Ducati) 19:49,711, 2. Marini -1,131, 3. Bezzecchi (It./Ducati) -2,081.
Průběžné pořadí MS:
1. Martín 328, 2. Bagnaia (It./Ducati) 321, 3. Bezzecchi 272, 4. B. Binder (JAR/KTM) 201, 5. A. Espargaró 171, 6. Zarco (Fr./Ducati) 162.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články