Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Salač se v Kataru chystá na druhý závod: Věřím, že bude šance bojovat o pódium

Velký talent zatím nepřesvědčil, ale věří, že svítá na lepší časy. Devatenáctiletý Filip Salač se po dvou nevýrazných sezonách, kdy ho brzdila i zranění, cítí líp a hned v úvodní Grand Prix nového ročníku v Kateru naznačil, že může bojovat s nejlepšími, i když nakonec skončil třináctý. Teď v místní bublině chystá repete, protože na stejném okruhu se o víkendu jede druhý závod mistrovství světa silničních motorek, a český mladík věří, že by tentokrát mohly klapnout i stupně vítězů.

Trampoty s motorkou z kvalifikace, kdy jste skončil až na 23. místě, jsou vyřešeny. Je to tak? Jen na rovinkách jste proti soupeřům ztrácel, čím to bylo?

Pořád to ještě řešíme. Motorka akcelerovala docela dobře, ale když jsem na rovince vyjel z větrného pytle za soupeři, tak jsem dost ztrácel. Sedíme teď v boxu a zvažujeme, co s tím. Věřím, že na to přijdeme a v neděli budu mít šanci zabojovat o místo na pódiu.

V jednu dobu jste v neděli byl i pátý. Co člověku proběhne hlavou v tu chvíli, když je to po těch všech lapáliích ke stupňům vítězů tak blízko?

Abych se přiznal, ani jsem si toho pátého místa při závodě nevšiml, protože to bylo jen asi na půl kola. Ale jsem rád, že jsem se dostal tam, kde jsem chtěl před startem být. Jenže problém byl na rovince, kde ti, které jsem předjel v zatáčkách, mi to zase vrátili. Věděl jsem od začátku, že šance na pódium nebude, ale bojoval jsem, co to šlo. A myslím, že to byl jeden z mých nejlepších závodů.

Nakonec jste v posledním kole o místo v nejlepší desítce přišel, co se tam událo?

Do poslední zatáčky jsem najížděl sedmý, ale v cílové rovince mě předjelo šest jezdců. Škoda, dělal jsem, co šlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Na úvod sezony v MotoGP vyhrál Viňales

Takže nakonec spokojenost nebo zklamání?

Beru to pozitivně. Byl to jeden ze závodů, po němž jsem si nemohl vyčítat, že jsem mohl něco udělat jinak. Teda, určitě jsem mohl zlepšit kvalifikaci, ale tady v Kataru je celkem jedno, kolikátý startujete. Jel jsem agresivně a tím jsem si vybudoval i respekt soupeřů. Podle ohlasů se to všem líbilo. Bojoval jsem a to je nejdůležitější.

První dvě místa obsadily motorky KTM, nemrzí vás, že jste před minulou sezonu přesedl na Hondu?

Na tom moc nezáleží, mění se to v každém závodě. Jednou je prvních pět KTM, pak zase Hondy. Ty motorky jsou rovnocenné, zvlášť tady se ten rozdíl moc nepozná. Ale je fakt, že kátéemky měly poladěno trochu líp a předjížděly mě na rovinkách častěji než Hondy.

Jak trávíte čas v Kataru, kde čekáte na další závodní víkend – když jste už očkovaní můžete se pohybovat volně?

Zatím za sebou máme jen první dávku očkování, druhá nás čeká až v úterý po závodě. Takže pořád to není tak, že bychom se tu mohli volně pohybovat. Jsme v bublině na hotelu, u něhož máme privátní pláž. Ale na tu se nevejde moc lidí, takže jsme na sebe dost namačkaní. Měli jsme dva dny volno a abych úplně nevypadl z rytmu, tak jsem aspoň cvičil. Ale teď, ve středu, už jsme na okruhu  chystá se motorka, já si připravuju svoje věci.

Jak se chystáte na nadcházející neděli a co od ní čekáte, je lepší jet znovu na stejném okruhu než se stěhovat zase jinam?

Já jsem proti tomu, aby se jely dvě Grand Prix po sobě na stejném místě, i když každý víkend to může sednout někomu jinému. Ale na druhou stranu jsem rád, že vůbec máme možnost závodit a hlavně tady v Kataru to mám rád, takže mi to až tak nevadí, trať mi tu sedí. V hlavě mám pořád to nastavení motorky, snad se ji podaří vyladit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články