Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Salač odstartuje v Mugellu až z osmé řady. Marqueze čeká další operace

Filipu Salačovi se v kvalifikaci před Velkou cenou silničních motocyklů v italském Mugellu nedařilo a odstartuje až z osmé řady. V královské kategorii MotoGP vládli domácí jezdci, nejrychlejším byl nakonec Di Giannantonio. Marc Marquez v druhé části kvalifikace havaroval. Na speciální tiskové konferenci pak oznámil, že jej čeká další operace pravé paže, se kterou má problémy od roku 2020. 

Marc Marquez
zdroj: ČTK/PA/ipa-agency.net autor: Alessio Marini

Dvacetiletý Salač v první části kvalifikace zaznamenal čas 1:52,451, který však na postup do druhé části nestačil. Stejně jako před dvěma týdny ve Francii tak bude jezdci stáje Gresini Racing patřit na roštu 23. příčka.

Druhou pole position v sezoně si výkonem 1:51,121 zajistil Arón Canet ze Španělska. Spolu s ním se do první řady postaví jeho krajan Pedro Acosta a Sam Lowes z Velké Británie.

Kvalifikace královské kategorie MotoGP patřila domácím jezdcům. Pro první pole position v kariéře si dojel Fabio Di Giannantonio před dalším nováčkem Marcem Bezzechim a Lucou Marinim.

Druhá část kvalifikace musela být krátce po startu přerušena po nehodě Marca Márqueze, jehož stroj po pádu začal hořet. Šestinásobný mistr světa MotoGP nakonec obsadil 12. místo.

Čtvrtá operace

Šestinásobný mistr světa MotoGP Marc Márquez se v nejbližší době podrobí další operaci ramene a pravé paže, kterou si vážně poranil v červenci 2020 v Jerezu. Na jak dlouho ze šampionátu vypadne, zatím není jasné.

"Závodění mi nedělá radost. Mám velké bolesti, nemůžu jezdit tak, jak bych chtěl," uvedl Márquez, jenž měl navíc v dnešní kvalifikaci vážně vypadající pád a obsadil dvanácté místo.

"Udělali jsme velké pokroky, ale Marcova pozice na motocyklu není taková, jakou by potřeboval k dosažení svých cílů," řekl šéf Márquezova týmu Repsol Honda Alberto Puig. Devětadvacetiletý Španěl ještě odjede nedělní závod a pak se podrobí operaci ve Spojených státech amerických.

Márquez si pravou paži těžce zranil při pádu v zahajovacím závodu "koronavirové" sezony 2020. Podrobil se třem operacím, ale od té doby má s paží stále problémy. Letos měl také potíže s dvojitým viděním a musel vynechat dvě Grand Prix. Na stupně vítězů se v této sezoně ještě neprobojoval.

Kvalifikace na Velkou cenu Itálie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Mugellu:

Moto3: 1. Öncü (Tur./KTM) 1:56,811, 2. Holgado (Šp./KTM) -0,097, 3. Foggia (It./Honda) -0,283.

Moto2: 1. Canet 1:51,121, 2. Acosta (oba Šp./Kalex) -0,125, 3. Lowes (Brit./Kalex) -0,158, ...23. Salač (ČR/Kalex) nepostoupil do druhé kvalifikace.

MotoGP: 1. Di Giannantonio 1:46,156, 2. Bezzecchi -0,088, 3. Marini (všichni It./Ducati) -0,171.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články