Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Salač je v Jerezu zavřený v paddocku na okruhu a přemýšlí, co na víkend zlepšit

Nepovedený restart sezony má za sebou jediný český závodník ve světovém šampionátu silničních motorek. Filip Salač měl v neděli ve španělském Jerezu pád a závod nedokončil. Nyní se osmnáctiletý závodník chystá na třetí závod sezony, který se pojede na stejném okruhu hned nadcházející víkend.

Jezdec Rivacold Snipers Team Filip Salač
zdroj: Oficiální stránka facebooková stránka Filipa Salač

Po osmém místě v úvodním závodě sezony v Kataru čekal v úvodním závodě po dlouhé pauze zaviněné pandemií koronaviru víc. "Mrzí mě, že jsem nedojel," přiznal závodník, který začíná druhou sezonu mezi světovou elitou v kategorii Moto3.

Příčinu vidí hlavně v pátečních problémech, kdy měl rozbitý tlumič řízení. "O ten den jsme přišli a to jsme měli zkoušet závodní nastavení," vysvětlil důvody. "V sobotu jsem sice ráno zajel slušný čas, to už tlumič fungoval, a postoupil jsem rovnou do druhé kvalifikace. Pak jsem ve warm upu v neděli zkusil staré, tvrdé gumy, abychom věděli, jak se bude motorka chovat ke konci závodu. Pozitivní bylo, že jsem nejrychlejší kolo zajel na konci, kdy ta guma měla najeto nejvíc," vracel se Salač k tomu, co předcházelo závodu.

V něm si potom pochvaloval start, ale to bylo asi tak všechno. "Hned od prvního kola jsem věděl, že to nastavení není tak dobré, jak jsem si myslel, protože v závodě potřebujete brzdit dál a víc než ve warm upu, a to jsme v pátek nemohli vyzkoušet. Motorka byla strašně měkká, na předním kole bylo moc váhy a při brždění byla strašně ponořená. Byla jen otázka času, kdy se mi to zavře," vzpomínal, s jakými pocity se pohyboval po trati.

Měkké nastavení také podle něho bylo příčinou pádu, i když přiznává, že i on chyboval. "Kvůli tomu pak přišel i pád. Chtěl jsem předjet Fenatiho, udělal jsem ale chybičku, najednou jsem byl pod ním a v tu chvíli se mi to z ničeho nic zavřelo...," vzpomínal jezdec na moment, kdy pro něho závod vlastně skončil. Sice ještě nasedl na motorku, ale za chvíli skončil v depu. "Urazil jsem při tom pádu stupačku," vysvětloval.

Proto neměl ze své jízdy moc dobrý pocit. "Nebylo to ideální, nemohl jsem moc předjíždět, protože se nedalo pozdě brzdit. Ta zatáčka, kde jsem spadl, byla vlastně jediná, kde jsem mohl předjíždět," vracel se k závodu.

Proto s týmem chystají na další víkend úpravy. "Bavili jsme se o změnách v nastavení, ale necháme to na čtvrtek a určitě budeme přitvrzovat předek," dodal.

Do čtvrtka ho ale nic zajímavého nečeká a to mu na psychice a na naladění na závodní víkend nepomáhá. "Jsme zavření v paddocku, protože společně s dalšími dvěma týmy nejsme na hotelu. Spíme v kamionech, nemůžeme odtud vyjít, stejné to mají ti, co jsou v hotelu, ti taky nesmějí ven ani na jídlo. Ta opatření jsou tady dost přísná," ukončila telefonát největší tuzemská naděje v tomhle sportu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články