Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Přidám plyn už na výjezdu a najednou dostanu ránu, vzpomíná Salač na pád při GP v Brně

Je mu teprve sedmnáct, už se ale na motorce v silničním šampionátu pere s absolutní světovou elitou. Filip Salač jede první sezonu mistrovství světa v kategorii Moto3 a začíná sbírat body. Ale také první velká zklamání. Teď zrovna těžce kouše zpackanou Velkou cenu Brna, v níž měl po kontaktu s Binderem hned v úvodu pád, po němž ještě se ztrátou pokračoval, ale zadní brzda nefungovala a bez ní to nešlo, takže nakonec předčasně zajel do boxů.

Filip Salač
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Byl jsem hodně zklamaný, ale teď už jsem v pohodě, protože na tom už stejně nic nezměním," popisoval mladý závodník své pocity den poté. "Celé to bylo v pohodě, kvalifikace se podařila – jel jsem rychle na suchu i na mokru. Měl jsem super nastavenou motorku, ale bohužel – v závodě mě sundal Binder v první zatáčce," povzdechl si s tím, že před nadcházející Velkou cenou Rakouska se svým šéfmechanikem zajde na pořádající agenturu Dorna. "Chceme se zeptat, jestli je tohle v pořádku a jestli by Binder neměl dostat nějakou penalizaci, protože to neudělal poprvé," dodala česká naděje.

Salače jsem zastihl po jednání s jedním z jeho sponzorů. "I pro ně to bylo zklamání, ale zase tak moc jim to nevadilo, protože jsem byl dost v televizi v těch trénincích. Jsou to závody a tohle se holt stává," dodal.

Jeho starší a zkušenější kolega z týmu PrüstelGP Jakub Kronfeil po závodě řekl, že Salač udělal chybu, protože chtěl vyhrát závod už v první zatáčce a doplatil na to. Kornfeil pak po jeho pádu ztratil několik míst a musel se obtížně dotahovat na vedoucí skupinu - dojel devátý.

"Kuby názor je jedna věc, ale on to viděl zezadu, ale na motorce jsem seděl já," říká rezolutně Salač. "Kdybych Bindera viděl vedle sebe a chtěl mu to zavřít, tak je to moje chyba, ale přidám plyn už na výjezdu a najednou dostanu ránu zprava – on tam do mě nalít a nemohl jsem s tím nic dělat. Je to vidět i na videu," tvrdí přesvědčivě.

Odmítá, že by staršímu kolegovi, který po jeho pádu musel vyjet z trati, zkazil závod. "To není pravda, byla Kubova chyba, že narovnal motorku, jako jediný, což vůbec nemusel dělat. Nevím, jestli se lekl, že ho sundám taky, ale přitom ode mě byl daleko… Například Antonelli, který startoval ještě dál než on, z pit lane, dojel na bednu. Já jsem Kubovi vůbec neublížil," konstatoval, že na osudný moment mají oba rozdílný názor.

Po závodě spolu zatím nehovořili, ale jejich vztahy by to snad alespoň navenek zásadně narušit nemělo. "Mimo trať jsme se docela bavili," řekl Salač s tím, že neví, jak to bude teď. "Ale stejně se musíme bavit dál i kvůli médiím, jsme v jednom týmu," konstatoval.

Jak se cítí ve své úvodní sezoně mezi světovou motocyklovou špičkou? "Jak to vypadá v paddocku MotoGP už jsem věděl z Rookies Cupu, ale tady je všechno těžší - hned od prvního tréninku za to teď musíme hodně tahat. Na nic není čas, jsou tu ti nejlepší," popisuje zásadní změnu.

Seriál pokračuje už o nadcházejícím víkendu v Rakousku. "Znám to tam, dvakrát jsem tu závodil v Rookies Cupu, okruh se mi líbí a docela se mi tam dařilo, tak doufám, že to bude pokračovat a povede se mi tam lépe než teď v Brně," dodal s tím, že čeká klidnější závod než na jihu Moravy. "Ten stres z toho, že jsme závodili doma, mi nevadil, ale bylo tam hodně médií i fanoušků, kteří se chtěli fotit. V Rakousku budu mít víc času se soustředit na sebe a na závod," dodal mladík, který má po deseti závodech MS na kontě šest bodů, když před Brnem dokázal bodovat v Německu (13.) i Nizozemsku (14.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články