Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Potvrdil formu a překonal traťový rekord. Aleix Espargaró ovládl domácí kvalifikaci

Kvalifikaci na Velkou cenu Katalánska silničních motocyklů vyhrál v novém traťovém rekordu domácí Aleix Espargaró na Aprilii. Pro italského výrobce se jedná o teprve druhé získané pole position v královské kubatuře. Český závodník Filip Salač v kategorii Moto2 odstartuje v zítřejším závodu z třináctého místa.

Je nám líto, video expirovalo.
Aleix Espargaró přepsal ve Španělsku traťový rekord

Druhou pole position v sezoně si v kategorii MotoGP zajistil Aleix Espargaró. Domácí jezdec dvakrát překonal rekord okruhu a s časem 1:38,748 porazil o 31 tisícin Francesca Bagnaiu z Itálie. V první řadě je doplní obhájce titulu a vedoucí jezdec mistrovství světa Fabio Quartararo. Francouzský jezdec za Espargarem zaostal o 217 tisíciny sekundy.

"Nevím, jak se mi to povedlo. Bylo to nejnáročnější kolo v sezoně, podmínky tady byly opravdu hodně ošemetné," řekl Espargaró. "Bylo to buď, anebo. Jel jsem každou zatáčku na limitu a podkluzovalo mi to," dodal.

Dvacetiletý Salač zaznamenal výkon 1:44,702 a na nejrychlejšího Celestina Viettiho z Itálie ztratil 879 tisícin. Jezdec stáje Gresini Racing potvrdil formu z tréninků, ve kterých bylo jeho nejlepším výsledkem deváté místo.

"Ve včerejším prvním tréninku jsem se na motorce cítil dobře, druhý trénink poznamenalo velké horko a bylo těžké zrychlit. Navíc jsme zkoušeli asymetrickou pneumatiku, kterou připravil Dunlop, zatím jsme s ní nebyli spokojeni. Ve třetím tréninku se mi podařilo zajet čas, který mě posunul hned do druhé kvalifikace, necelé dvě desetiny sekundy za prvním. Byl jsem happy," uvedl Salač. 

Pro Salače šlo o druhý nejlepší výsledek v kvalifikaci Moto2, kam přestoupil před sezonou. Jeho maximem je čtvrtá příčka z Velké ceny Kataru, která v březnu ročník odstartovala.

"Odpoledne v kvalifikaci bylo opět velké horko. Pneumatiky fungovaly první tři kola, pak už se na to nedalo moc tlačit. Každopádně cítím velký progres proti minulým závodům, je to moje nejlepší kvalifikace od Kataru," dodal. 

Kvalifikace na Velkou cenu Katalánska, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Barceloně:

MotoGP: 1. A. Espargaró (Šp./Aprilia) 1:38,742, 2. Bagnaia (It./Ducati) -0,031, 3. Quartararo (Fr./Yamaha) -0,217.

Moto2: 1. Vietti (It./Kalex) 1:43,823, 2. Canet (Šp./Kalex) -0,008, 3. Roberts (USA/Kalex) -0,179, ...13. Salač (ČR/Kalex) -0,897.

Moto3: 1. Foggia (It./Honda) 1:48,290, 2. Öncü (Tur./KTM) -0,138, 3. Guevara (Šp./GasGas) -0,247.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články